Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym..Proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku devilll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

devilll

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam,

Dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym w związku z niezapłaconymi długami.

Wydaje mi się, że sprawa jest już przedawniona, ale chcialbym się upewnić, dlatego piszę tutaj...

W uzasadnieniu pozwu jest napisane dokładnie tak:

Powód P.R.E.S.C.O. Investmen i blablabla na podstawie umowy cesji wierzytelności z dnia 2011-12-30 przejął od firmy INVEST-BANK S.A. prawo do wierzytelności wobec pozwanego z tytułu niespłaconego kredytu. Powód poinformował pozwanego o cesji wierzytelności pismem z dnia 2012-02-01
Pozwany do dnia dzisiejszego nie uregulował swojego zadłużenia wynikającego z:

- Odsetki karne nr xxxxxxxx z dnia 2001-02-21 na kwotę 1482,60zl płatna do dnia 2013-01-16

- Kapitał nr xxxxxxx z dnia 2001-02-21 na kwotę 1997,14zł płatna do dnia 2011-12-30

- Odsetki umowne nr xxxxxx z dnia 2001-02-21 na kwotę 1616,83zł płatna do dnia 2013-01-16

i dalej w związku z czym skierowane zostalo powództwo do Sądu itd...

Czy sprawa jest przedawniona ? Czy mogę pisać sprzeciw o przedawnieniu ?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź...Z góry dziękuję.

Watek o "długu w firmie presco" ci wszystko wyjaśni, oraz "jakie pismo i do kogo".

OK, ale chciałbym wiedzieć, czy jest to na 100% przedawniona sprawa ?

Przedawnienie kredytu z banku to okres 3 lat, ale ważne jest kiedy stał się wymagalny, przy dacie z 2001r to na 99% przedawniony

No na tym nakazie ani na pozwie, ani nigdzie nie jest właśnie napisane, kiedy stał się wykonalny..Ale 2001 rok, to myślę tak samo, że już dawno przedawnione...

Pisz pismo że przedawniony dług jest i koniec. W tym przypadku dług jest przedawniony na 100%

Ok, dzięki. Teraz muszę jakiś wzór znaleźć, bo kompletnie nie wiem jak to napisać ;)

Powrót