Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - umorzone w EPU, a następnie nakaz wydany

• Autor wątku Autor wątku kder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kder

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry.

Otrzymałem z Sądu Rejonowego w moim mieście odpis nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym.

Dlaczego najpierw postępowanie przed EPU zostało umorzone z powodu braku podstaw do wydania nakazu zapłaty, a następnie, już pod inną sygnaturą, referendarz sądowy wydał taki nakaz zapłaty?

Chciałbym zapytać, co zrobić w tej sytuacji.
Mam zamiar złożyć sprzeciw. W jakiej formie i gdzie? W pouczeniu jest napisane: "Pismo zawierające sprzeciw wnosi się do sądu, który wydał nakaz zapłaty, a w przypadku nakazu wydanego przez referendarza sądowego - do sądu, przed którym wytoczono powództwo". Wnioskuję, że powinienem wysłać na adres sądu, który wydał nakaz, samodzielnie przygotowane pismo. Jednak czy nie powinno to dotrzeć na formularzu urzędowym? Wolałbym napisać to samodzielnie.

Czy istnieje możliwość złożenia takiego sprzeciwu w formie elektronicznej, online?

Sprawdzałem akta w EPU. Nie ma tam nic, poza tym co doręczono mi z sądu. Umorzenie na podstawie 505[33] kpc. "W niniejszej sprawie brak jest podstaw do wydania nakazu zapłaty". Niestety przepis kpc nic mi nie mówi poza samą procedurą, a z uzasadnienia nadal nie wiem jakich podstaw zabrakło.

Zastanawiam się, czy jest sens wnosić pismo do sądu rejonowego z prośbą o udostępnienie akt sprawy? będzie tam coś więcej? Da się to zrobić elektronicznie jak na EPU?

Oprócz kwoty dla wierzyciela, doliczono mi również 1017zł tytułem kosztów procesu wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się nakazu do dnia zapłaty, w tym 600zł tytułem kosztów zastępstwa procesowego. I tutaj bardzo istotne dla mnie pytanie.

Co się wydarzy po wniesieniu sprzeciwu od nakazu? Rozumiem, że zostanie obligatoryjnie wszczęte postępowanie i wyznaczony termin rozprawy. Natomiast, co się stanie z tymi kosztami z nakazu? Czy one w tym momencie przestaną obowiązywać i zostaną naliczone inne koszty w związku z nową rozprawą? Czy też będę musiał opłacić 1017zł + dodatkowe koszty związane z nową rozprawą po wniesieniu sprzeciwu. I czy ktoś jest w stanie mniej/więcej nakreślić mi w jakiej wysokości kosztów powinienem się spodziewać po wniesieniu sprzeciwu? Wydaje mi się, że koszty naliczone do tej pory nie będą obowiązywać razem z tym, jak nakaz straci moc i po prostu zostaną naliczone nowe koszty. Pytanie - czy mi się dobrze wydaje i w jakiej wysokości?

Bardzo proszę mądre głowy z forum o pomoc.

Ostatnia edycja:
kder napisał:
Dlaczego najpierw postępowanie przed EPU zostało umorzone z powodu braku podstaw do wydania nakazu zapłaty, a następnie, już pod inną sygnaturą, referendarz sądowy wydał taki nakaz zapłaty?
pytanie do referendarza który wydał nakaz zapłaty,
kder napisał:
Chciałbym zapytać, co zrobić w tej sytuacji.
jeżeli nie zgadzasz się z nakazem zapłaty, to wnoś sprzeciw od nakazu zapłaty do sądu który wydał nakaz zapłaty - krótka piłka.
kder napisał:
Czy istnieje możliwość złożenia takiego sprzeciwu w formie elektronicznej, online?
do SR nie wnosimy w formie elektronicznej tak jak jest to w e-sądzie, trzeba napisać sprzeciw i złożyć w biurze podawczym sądu lub wysłać PP poleconym listem.
kder napisał:
Sprawdzałem akta w EPU. Nie ma tam nic, poza tym co doręczono mi z sądu. Umorzenie na podstawie 505[33] kpc. "W niniejszej sprawie brak jest podstaw do wydania nakazu zapłaty". Niestety przepis kpc nic mi nie mówi poza samą procedurą, a z uzasadnienia nadal nie wiem jakich podstaw zabrakło.
w chwili otrzymania nakazu z SR, e-sąd jest dla Ciebie nie istotny tam sprawa zakończyła się brakiem podstaw do wydania nakazu - koniec.
kder napisał:
Co się wydarzy po wniesieniu sprzeciwu od nakazu? Rozumiem, że zostanie obligatoryjnie wszczęte postępowanie i wyznaczony termin rozprawy. Natomiast, co się stanie z tymi kosztami z nakazu? Czy one w tym momencie przestaną obowiązywać i zostaną naliczone inne koszty w związku z nową rozprawą? Czy też będę musiał opłacić 1017zł + dodatkowe koszty związane z nową rozprawą po wniesieniu sprzeciwu. I czy ktoś jest w stanie mniej/więcej nakreślić mi w jakiej wysokości kosztów powinienem się spodziewać po wniesieniu sprzeciwu? Wydaje mi się, że koszty naliczone do tej pory nie będą obowiązywać razem z tym, jak nakaz straci moc i po prostu zostaną naliczone nowe koszty. Pytanie - czy mi się dobrze wydaje i w jakiej wysokości?
ogólnie koszta sądowe są już policzone jak i kwota nakazu, więc po wniesieniu sprzeciwu nic się nie zmieni, po wniesieniu sprzeciwu sprawa trafi do trybu uproszczonego lub zwykłego i tam będzie można bronić się przed pozwem w sposób adekwatny do dowodów strony powodowej.

robinson21 napisał:
pytanie do referendarza który wydał nakaz zapłaty,

jeżeli nie zgadzasz się z nakazem zapłaty, to wnoś sprzeciw od nakazu zapłaty do sądu który wydał nakaz zapłaty - krótka piłka.

do SR nie wnosimy w formie elektronicznej tak jak jest to w e-sądzie, trzeba napisać sprzeciw i złożyć w biurze podawczym sądu lub wysłać PP poleconym listem.

w chwili otrzymania nakazu z SR, e-sąd jest dla Ciebie nie istotny tam sprawa zakończyła się brakiem podstaw do wydania nakazu - koniec.

ogólnie koszta sądowe są już policzone jak i kwota nakazu, więc po wniesieniu sprzeciwu nic się nie zmieni, po wniesieniu sprzeciwu sprawa trafi do trybu uproszczonego lub zwykłego i tam będzie można bronić się przed pozwem w sposób adekwatny do dowodów strony powodowej.

@robinson21 Bardzo Ci dziękuje za pomoc.
Czyli po wniesieniu sprzeciwu gdy sprawa trafi do trybu uproszczonego/zwykłego, to koszta sądowe pozostaną w takiej samej kwocie jak w nakazie, tj 1017zł - dobrze rozumiem?

Czy jeżeli "przegram" przed SR po wniesieniu nakazu, to będzie to miało jakieś kolejne, negatywne skutki ?

Czy mogę to zrobić w taki sposób:

Zaskarżam w całości i zgłaszam zarzut: brak skutecznej umowy cesji, brak legitymacji czynnej i biernej powoda, kwota nakazu nie należna, zaprzeczam twierdzeniom na fakty powoda, koszty sądowe bezzasadne, brak udowodnienia istnienia zobowiązania, brak udowodnienia stosunku prawnego między pozwanym a rzekomym cedentem, nieudowodnienie roszczenia,brak potwierdzenia zapłaty ceny na rzecz rzekomego poprzedniego wierzyciela, wezwanie do zapłaty nie potwierdza istnienia dochodzonej wierzytelności oraz nie potwierdza zawarcia rzekomej umowy pożyczki,pozew opiera się na nierzetelnych danych oraz nie znajduje podstawy prawnej, umowa cesji wierzytelności nieczytelna i niejasna, braki w umowie cesji polegające na zamazywaniu zasłanianiu punktów umowy co utrudnia ustosunkowanie się do niej

- wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych powołanych przez powoda,
- wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych zgłaszanych przez powoda na dalszym etapie postępowania jako spóźnione, na podst. art. 207 § 6 kpc.,
- wnoszę o oddalenie pozwu w całości jako bezzasadnego,
- wnoszę o obciążenie wszystkimi kosztami procesu powoda,
- pozwany zastrzega sobie prawo do zgłaszania dalszych zarzutów nie zgłoszonych w sprzeciwie lub odpowiedzi na pozew w trakcie polemiki ze stroną powodową na dalszym etapie procesu gdyż nie otrzymał pozwu oraz załączników dołączonych do tegoż pozwu,
- wnoszę o uchylenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym w całości,
- wnoszę o przeprowadzenie rozprawy pod nieobecność pozwanego
- wnoszę o doręczenie orzeczenia wydanego w sprawie,
- pozwany zastrzega sobie prawo do zgłaszania dalszych zarzutów nie zgłoszonych w sprzeciwie lub odpowiedzi na pozew w trakcie polemiki ze stroną powodową na dalszym etapie procesu,

Działając w swoim imieniu, pozwany zaprzecza wszelkim twierdzeniom, faktom oraz wnioskom powoda zgłoszonym w pozwie, jednocześnie wnoszę o oddalenie pozwu w całości jako bezzasadnego. Pozwany zaskarża w całości nakaz zapłaty i wnosi o jego uchylenie w całości, pozwany nie zapłaci powodowi kwoty dochodzonej nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym a z uwagi na zgłaszane zarzuty zasadne jest oddalenie powództwa w całości.

kder napisał:
Czyli po wniesieniu sprzeciwu gdy sprawa trafi do trybu uproszczonego/zwykłego,
tak
kder napisał:
to koszta sądowe pozostaną w takiej samej kwocie jak w nakazie, tj 1017zł - dobrze rozumiem?
tak
kder napisał:
Czy jeżeli "przegram" przed SR po wniesieniu nakazu, to będzie to miało jakieś kolejne, negatywne skutki ?
jeżeli przegrasz sprawę to będziesz musiał zapłacić to co sąd zasądzi,

Pamiętaj, że wnosząc sprzeciw do SR zarzuty wymienione w sprzeciwie winny być trafione, zatem tylko analiza dokumentów znajdujących się w aktach sprawy może doprowadzić do zgłoszenia odpowiednich zarzutów, zatem uzasadnienie sprzeciwu winno nie jako być napisane w taki sposób aby wynikało, że zgłoszone zarzuty są w 100% trafne. Jedno zdanie wielokrotnie złożone może nie wystarczyć, należy także ustosunkować się do twierdzeń powoda z uzasadnienia pozwu.

A kto Cie pozwał i na jaką kwotę - jeżeli można wiedzieć.

@robinson21 pozwało mnie Ultimo Portfolio Investment z luksemburga, kwota to ponad 4500zł.

Zastanawiam się co robić, ale jeżeli wniesienie sprzeciwu w zasadzie nie niesie za sobą żadnych, negatywnych konsekwencji, a daje szanse - to chyba jest to najrozsądniejsza opcja. Przecież jeżeli nie złożę sprzeciwu, to i tak będę musiał zapłacić te koszty. Mam też na uwadze umorzenie postępowania w EPU, daje mi to do myślenia, że może sprzeciw zadziała jak należy.

Bardzo dziękuje, że udzielasz się w temacie i niesiesz pomoc. W takiej sytuacji jak moja, jest to bezcenne :)

kder napisał:
Ultimo Portfolio Investment z luksemburga,
Z U... z Lux.. można wygrać, czy do pozwu załączono jakieś dokumenty urzędowe z klauzulą Apostille?

A kiedy Cie pozwali?, pytam bo to ważne, gdyż była nowela kpc i niektóre wnioski takie jak: wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych zgłaszanych przez powoda na dalszym etapie postępowania jako spóźnione, na podst. art. 207 § 6 kpc. mogą być jak kula w płot.

robinson21 napisał:
Z U... z Lux.. można wygrać, czy do pozwu załączono jakieś dokumenty urzędowe z klauzulą Apostille?

A kiedy Cie pozwali?, pytam bo to ważne, gdyż była nowela kpc i niektóre wnioski takie jak: wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych zgłaszanych przez powoda na dalszym etapie postępowania jako spóźnione, na podst. art. 207 § 6 kpc. mogą być jak kula w płot.

Masz racje, pozwali w czerwcu 2020. Nie zauważyłem, że art 207 kpc został uchylony.
Tak, do pozwu dołączono dokument z klauzulą Apostille. Jest to pełnomocnictwo procesowe ogólne oraz jakiś wyciąg na temat samej firmy - pochodzi chyba z francuskiego rejestru handlowego i spółek - RCS. Innych brak.

Sytuacja przedstawia się w następujący sposób: Miałem do spłaty pożyczkę w firmie K (chyba nie mogę podawać całych nazw, więc.. jeżeli moderator czyta moje poprzednie posty i łapie się za głowę to przepraszam - nie mogę już edytować). Firma K dokonała cesji wierzytelności na rzecz U.. z Lux..

Firma K była wielokrotnie powiadamiana o zmianach moich danych teleadresowych. Niestety, nie dokonali zmiany tych danych i przekazali stare, nieaktualne dane do U. U podejmowało podobno próby kontaktu, ale nie było szans na kontakt ze mną, ponieważ posiadali stare dane kontaktowe. Druga kwestia jest taka, że połowę z kwoty, której żąda U oddałem do firmy K przed cesją wierzytelności.

U z tego co widzę w dokumentach, chyba cyklicznie dokonywało grupowych "zakupów" wierzytelności poprzez cesje od K, ponieważ w dokumentach tylko takie odnośnie cesji widnieją. Jedyne, co mogłoby wskazywać na cesję od K mojej wierzytelności jest załącznik do takiego porozumienia do umowy ramowej cyklicznego przelewu wierzytelności, gdzie widać moje podstawowe dane typu imie i nazwisko, ale nic więcej.

kder napisał:
Tak, do pozwu dołączono dokument z klauzulą Apostille.
do obalenia,
kder napisał:
Jest to pełnomocnictwo procesowe ogólne
pewnie z 30 czerwca 2016 roku oraz brak jest miejscowości na nagłówku,
kder napisał:
jest załącznik do takiego porozumienia do umowy ramowej cyklicznego przelewu wierzytelności, gdzie widać moje podstawowe dane typu imie i nazwisko, ale nic więcej.
oraz brak jakichkolwiek podpisów stron umowy cesji?
a kto reprezentuje powoda czyżby radca prawny Wł. Ke.?

Ostatnia edycja:
robinson21 napisał:

Czy możesz trochę uchylić rąbka wiedzy? Będę szukać po przepisach i orzeczeniach jak można to sensownie zrobić, ale może mógłbyś wskazać drogę.

robinson21 napisał:
pewnie z 30 czerwca 2016 roku oraz brak jest miejscowości na nagłówku,

Pełnomocnictwo procesowe ogólne jest z 29 sierpnia 2019r, bez miejscowości.

robinson21 napisał:
oraz brak jakichkolwiek podpisów stron umowy cesji?
Tak, brak podpisów na tym wykazie wierzytelności. Jedynie pieczątka Radcy prawnego, za zgodnością z danymi zawartymi w oryginale dokumentu.

"zgłaszam zarzut* brak legitymacji czynnej (zgłoszony przez pozwanego zarzut należy rozumieć szerzej, niż by to wynikało z jego sformułowania, a mianowicie jako zakwestionowanie samego nabycia wierzytelności i przysługiwania powodowi statusu wierzyciela pozwanego gdyż pozwany działa w procesie bez zawodowego pełnomocnika) jak i biernej powoda, brak udowodnienia istnienia zobowiązania, brak wykazania skutecznej umowy cesji, kwota pozwu nienależna, brak wyliczenia oraz rozliczenia kwoty głównej co do zasady jak i co do wysokości, brak sposobu oraz zasadność naliczenia odsetek oraz odsetek karnych oraz innych odsetek, brak udowodnienia stosunku prawnego między pozwanym a rzekomym cedentem, koszty procesu bezzasadne, brak wykazania umocowania osób do podpisania umowy cesji ze strony rzekomego cedenta, brak wykazania umocowania osób do podpisania umowy cesji przez cesjonariusza, brak wykazania umocowania osób do podpisywania rzekomej umowy pożyczki, nieudowodnienie roszczenia, nieistnienia roszczenia, brak wykazania roszczenia, brak wykazania ciągu czynności prowadzących do jej nabycia, brak potwierdzenia zapłaty ceny na rzecz rzekomego poprzedniego wierzyciela, wezwanie do zapłaty nie potwierdza istnienia dochodzonej wierzytelności oraz nie potwierdza zawarcia rzekomej umowy pożyczki, brak udokumentowania wysłania bądź odbioru przez pozwanego wezwania do zapłaty, nieważność zobowiązania, pozew opiera się na nierzetelnych danych oraz nie znajduje podstawy prawnej, do pozwu załączone zostały prywatne dokumenty nie zaś dokumenty urzędowe potwierdzające zawarcie umowy pożyczki, brak udokumentowania wypowiedzenia bądź odbioru wypowiedzenia rzekomej umowy, zastosowanie w rzekomej umowie klauzul abuzywnych, brak wykazania istnienia zadłużenia na kwotę dochodzoną pozwem, wyciąg z elektronicznego załącznika (załącznik nr 4 do aneksu nr 1 ) do umowy ramowej cesji wierzytelności nie potwierdza ani nie jest dowodem istnienia zobowiązania które to powód dochodzi niniejszym pozwem, brak odpisu KRS spółki, brak i nieudokumentowane w sposób dostateczny pełnomocnictwa procesowego ogólnego, brak udokumentowania pełnomocnictwa dla pełnomocnika procesowego, rzekoma umowa pożyczki narusza lub przekracza artykuły ustawy o kredycie konsumenckim zgłoszony przez pozwanego zarzut należy rozumieć szerzej, niż by to wynikało z jego sformułowania, a mianowicie jako zakwestionowanie całej rzekomej umowy pożyczki oraz wszystkich zapisów rzekomej umowy pożyczki gdyż pozwany działa w procesie bez zawodowego pełnomocnika, żaden z dokumentów urzędowych z klauzulą apostille nie potwierdza zawarcia rzekomej umowy pożyczki a jedynie potwierdza fakt istnienia spółki kapitałowej zarejestrowanej w Wielkim Księstwie Luksemburga, brak w sposób dostateczny udokumentowania podpisania rzekomej umowy pożyczki" wskazałem zarzuty oraz drogę działania.

Powrót