Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z faktur VAT

• Autor wątku Autor wątku jacek14789
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G.L. napisał:
Nie pytałem o "rejestr sprzedaży", a o deklaracje podatkowe o których napisałeś.
248 par 1 kpc nie jest podstawą do przeprowadzania dowodu przez Sąd, a o tym pisałeś.

Sprawdzenie czy rejestr sprzedaży koresponduje ze złożoną deklaracją VAT ostatecznie dowiedzie że operacja gospodarcza została zaksięgowana. Rejestr też można na potrzeby dowodowe zmodyfikować. Ale złożonej deklaracji już tak łatwo nie.
Nie zgodzę się z Tobą co do art. 248 par 1 kpc. Jeżeli wiedziałbym że faktura to fałszywka to właśnie - celem tego wykazania- powołałbym dowód z rejestru sprzedaży i deklaracji VAT. A skoro ten jest w posiadaniu strony powodowej to kto inny, jak sąd, może zażądać jego przedstawienia? Sąd powinien na mój wniosek wydać zarządzenie o przedstawienie dowodu będącego w posiadaniu drugiej strony. Jak inaczej chciałbyś się bronić przed nakazem ze sfabrykowanej faktury? Z drugiej strony zresztą, będąc stroną powodową sam po sprzeciwie pozwanego takie dokumenty bym przygotował.

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że księga przychodów i rozchodów albo ewidencja VAT tego dowiodą, ale mieszanie do tego deklaracji VAT to jakaś pomyłka.

Dalej - czytaj ze zrozumieniem. Art. 248 par 1 kpc nie jest podstawą do przeprowadzenia dowodu przez Sąd, czyt. z urzędu. jest podstawą do żądania wydania dokumentów, ale na wniosek strony - o czym faktycznie wspomniałeś. Ale na początku była mowa o tym, że Sąd ma zażądać od strony ewidencji VAT, w domyśle z urzędu.
Niemniej to jednak nieistotne.

Można dołączyć do pozwu niepodpisaną fakturę - powództwo nie zostanie oddalone z tego powodu (co do zasady).

Witam,
dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Co do KPiR czy Vat to ok, gorzej mi się wydaje jeżeli powód byłby ryczałtowcem i nievatowcem w dodatku :)

Natomiast bardzo bym prosił jeszcze o pomoc w formularzu SP, ponieważ na takim muszę złożyć sprzeciw.
Wyczytałem, że nie ma potrzeby uzasadniania sprzeciwu. Wystarczy "wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty oraz oddalenie powództwa w całości..." itp. Czy mogą mi Państwo to potwierdzić?

Bo jeżeli tak to co należy wpisać w formularzu SP w punkcie 7?

7. Zarzuty i wnioski pozwanego
Należy przytoczyć zarzuty, które pozwany, pod rygorem ich utraty, powinien zgłosić przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy.
- zgłaszam zarzut (i co tutaj wpisać?)

Czy wtedy punkt 9 tj. Uzasadnienie mam pozostawić puste? Podobnie jak pkt. 10?

Pozdrawiam.

Powrót