Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.

• Autor wątku Autor wątku ewa1515
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa1515

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam serdecznie
Proszę o pomoc w sprawie
W telegraficznym skróce:
Kredyt gotówkowy z dnia 18/09/2000 roku
Wypowiedzenie umowy kredytu w 15/03.2002 roku spowodowany brakiem spłaty rat.
2009 bank sprzdaje dług do firmy windykacyjnej.
06/09/2010 firma ta kieruje wniosek do sądu - nakaz zaplaty w postepowaniu nakazwym .
Sąd wydaje Nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym
Pisac sprzeciw - będzie zasadny ?

Co dalej ???

Dzięki za odpowiedź. Teź tak myśle ale nie mam pewności po ilu tatach taki dług się przedawnia?
Jak się pisze taki sprzeciw?

w internecie jest dużo wzorów.
Napisałaś w dużym skrócie, czy przypadkiem nie pominęłałaś w nim, że zobowiązałaś się do spłaty ?
Nie uznałaś przypadkiem długu ?

W 2002 roku kiedy zaczeły się moje problemy dostłam wypowiedzenie umowy kredytu. Wtedy faktycznie napisalm pismo do banku z prośbą o odstapinie od wypowiedzenia i bank w tym samym roku przchylił się do mojej prośby. Potem znów nie płaciłam i znów dostałam wypowiedznie . Na to drugie już nie reagowałam . Korspodencja z bankiem z mojej strony skończyła się 2002 roku w grudniu. Potem to tylko bank pisał i kilka firm windykacyjnych. Teraz dostałam pismo z Sądu ale sprawę skierowała firma windykacyjna na postawie wyciagu z ksiąg wieczystch banku.
???

Jeżeli nie nastąpiło żadne ze zdarzeń przerywających bieg przedawnienia (mowa o nich w wątku, do którego link znajduje się powyżej) to roszczenie uległo przedawnieniu. Roszczenia, o których mowa przedawniają się z upływem 3 lat od dnia, w którym stały się wymagalne.

Hej a nie jest tak że ilość lat przedawnienia liczy sie na dzień w którym zawarłam umowę z bankiem (w tamtych latach takie kredyty przedawniały się według ustawy która wtedy obowiązywała) dopiero po 10 latach?
Potem zmieniono ustawę i były to 3 lata?
Ewa

Skąd masz takie informacje?

Przepis prawny:
Art. 118 Kodeksu cywilnego

Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Powyższy przepis w takim brzmieniu obowiązuje od 1990 r. A może ja o czymś nie wiem:what:

wyczytałam gdzieś w internecie.
Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

Powrót