Nakaz Zapłaty W Postępowaniu Upominawczym

• Autor wątku Autor wątku WisniaCzk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WisniaCzk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam pytanie dostałem nakaz zapłaty za jazdę bez biletu dnia 23.09.2009
i chciałbym się dowiedzieć czy dało by rade to ominąć czy muszę zapłacić bo naprawdę nie znam się na tym całym prawie
Z góry dziękuje

Roszczenie się przedawniło, bo roszczenia wynikające z umowy przewozu przedawniają się z upływem roku. Nie trzeba płacić wystarczy wnieść sprzeciw na urzędowym formularzu i podnieść zarzut przedawnienia. Oczywiście zakładam, że powód wniósł pozew po upływie roku. Proszę jeszcze sprawdzić datę pozwu (ściślej to należałoby sprawdzić datę wpływu pozwu w aktach sprawy, ale chyba data pozwu w tym wypadku wystarczy). Wątpię jednak żeby tak długi okres mógł pozew przeleżeć w sądzie bez rozpoznania.

Pozew został wniesiony 24.02.2011r. więc mam zrobić to co napisałeś tak? I jeżeli można prosić to dałbyś link jak to ma wyglądać ten cały sprzeciw bo naprawdę się na tym nie znam

Wchodzisz na stronę Ministerstwa sprawiedliwości tam możesz ściągnąć sobie formularz pozwu. Jeżeli nie masz jak wydrukować, to idź do sądu i poproś o formularz. Na formularzu masz pouczenia jak masz wypełnić. Jeżeli jeszcze będziesz miał problemy, to w internecie jest sporo przykładowo wypełnionych formularzy. A tak swoją drogą to nie minęło jeszcze 2 tygodnie od doręczenia tobie nakazu zapłaty?

Dzisiaj dostałem nie wiedziałem co zrobić to napisałem tutaj i bardzo dziękuje za pomoc :)

Powrót