Nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku active1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

active1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
W dniu 20.07.2009r dostalem mandat za przejazd bez biletu Ztm. Nie zaplacilem tego mandatu w wyznaczonym terminie.Dostale dwa wezwania z Ztm do zaplaty w tym drugie juz bylo wezwaniem przedsadowym. Nie zaplacilem rowniez i po tych wezwaniach.Sprawa trafila do sadu. Otrzymalem pismo a dokladnie nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym z data 15.07.2010r. Kwota do zaplaty obejmowala 152,80 zl na rzecz Ztm z ustawowymi odsetkami od dnia 4.08.2009r. oraz kwote 84,50 zl tytulem kosztow procesu w tym 60 zl tytulem zastepstwa procesowaego. Tych sum rowniez nie zaplacilem.Wiem ze w glupi i bezsensowny sposob postapilem.Mija rok od tego momentu,nie mialem juz zadnych wezwan,nie bylo wizyty komornika,pensje otrzymywalem do reki(mialem umowe o prace)takze nie byla zajeta na poczet dlugu,skarbowka tez nic nie zajela. Chcialbym uregulowac naleznosci bo to bezsensowne takie olewanie.Wiem dla Ztm musze zaplacic te kwote mandatu powiekszona o odsetki do dnia dzisiejszego.Natomiast nie wiem jak to wyglada z kosztami procesu i zastepstwa.Czy naliczane sa jakies odsetki i czy sprawie nadawany jest jakis bieg jesli nie zaplacilem ich w wyznaczonym terminie.Prosze o odpowiedz.

Od kosztów zastępstwa adwokackiego i kosztów procesu nie płaci się odsetek. ZTM może nakaz skierować do egzekucji przez 10 lat, więc nie liczyłbym, że Ci się upiecze. Radzę zapłacić. Zresztą to po prostu byłoby uczciwie.

Dziekuje za odpowiedz i wyjasnienie.

a komornik weźmie 230 kilka zł, więc pomyśl

Powrót