Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku kinulka222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kinulka222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam!
opisze tak w skrócie mój problem,mialam telefon na abonamet w czasie trwania umowy nie zapłaciłam rachunku i oddali mnie do firmy windykacyjnej PRESCO gdy pracowałam częsc długu spłaciłam pozniej juz nie mialam pieniedzy wiec nie płaciłam ,teraz dostałam ze sądu nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym plus 250zł koszty sprawy,na chwile obecna nie pracuje i nie stac mnie zeby zapłacic ,co moge zrobic?
z gory dziekuje za odpowiedz......

Masz dwie drogi, zapłacić lub złożyć sprzeciw. Do złożenia sprzeciwu nie są konieczne żadne argumenty, a odsunie to sprawę o dobre pół roku albo rok, z tym, że dojdą dodatkowe koszty przeprowadzenia normalnego postępowania przed sądem. Jeśli się z tym godzisz i sądzisz, że w tym czasie uzbierasz wymaganą kwotę to możesz wysłać sprzeciw.

jak mam napisac ten sprzeciw ? a ile beda wynosic dodatkowe koszty postepwania przed sądem? z gory dziekuje za pomoc

Jeśli pozew był wnoszony na formularzu to musisz pobrać formularz z Ministerstwa Sprawiedliwości lub z kancelarii najbliższego sądu lub z internetu, a jeśli był to zwykły pozew składany na piśmie to wystarczy pismo z Twoimi danymi, danymi Sądu, sygnaturą sprawy i stwierdzeniem "Wnoszę sprzeciw do wydanego nakazu zapłaty.".

a skad to moge wiedziec jaki był pozew?czy na formularzu czy normalnie napisany? dziekuje Ci za szybką pomoc :)

Wraz z nakazem powinnaś dostać pozew. Jeśli wyglądał jak PIT to był na formularzu, jeśli nie to nie :)

Zastanów się jeszcze, czy dług nie był przedawniony?!

Jeśli to nakaz z e-sądu, wystarczy złożyć sprzeciw o treści - sprzeciwiam się.

To tak jak pisałem wyżej, bierzesz kartkę papieru, piszesz Twoje dane, dane Sądu, sygnatura akt i na środku "SPRZECIW" i poniżej "Wnoszę sprzeciw do wydanego nakazu zapłaty", podpis i wysyłasz poleconym.

a ja dopytam ile Sąd ma na przyjęcie lub odrzucenie sprzeciwu? Mam tutaj na mysli nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym wydany przez e- sąd

mam jeszcze pytanko , mam 14 dni na wyslanie sprzeciwu a 1 dzien liczy sie od dnia odebrania pisma?

kulka: 14 dni, czyli jak dostałaś we wtorek, to musisz wysłać POCZTA we wtorek za 2 tygodnie; czyli jak dziś jest 10-ty, to 24 -ego;

burton: nie ma na to terminów; przeważnie dzieje się to w ciągu tygodnia od dnia "włożenia do akt", czyli do 3-tygodni od wysłania pocztą; bywają też sytuację, że i po 5-6 tygodniach, ale to rzadkość;

Powrót