Nakaz Zaplaty w postepowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku Lock21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lock21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich forumowiczow.

Pisze do was z taka prosba.
Czy moze ktos mi podpowiedziec co mam zrobic gdy dostalem list z SR Lublin z nakazem zaplaty w postepowaniu upominawczym. W tym samym liscie byl tez pozew o zaplate. Pozwanym bylem ja a osoba skladajaca Kancelaria Prawna Raven.

Prosze o odpowiedz i dziekuje.

Zapłacić możesz zawsze, a jak chcesz powalczyć to podaj:
Co to za dług, jak dawno powstał itd, jakbyś podał to trochę ułatwi pomoc, bo popsuła mi się szklana kula

100problemów napisał:
Zapłacić możesz zawsze, a jak chcesz powalczyć to podaj:
Co to za dług, jak dawno powstał itd, jakbyś podał to trochę ułatwi pomoc, bo popsuła mi się szklana kula

Dlug powstal w przez nie splacanie kredytu ktory wzialem dla ojca w 2009 roku w wys 20 tys zl. Najpierw mial to kruk potem przeja raven i tak jest do tej pory. Teraz kwota urosla do prawie 30 ty zl. A jesli mialbym kwote na splate tego to nie pisalbym na tym forum. Co moge z tym dalej zrobic.

Spróbować podnieść zarzut przedawnienia.

Ale jak Raven ma nakaz z e-sadu to przeciez nie ma przedawnienia tak szybko?

Sąd nie rozstrzyga faktu przedawnienia - to zarzut, który powinien wnieść dlużnik.
Kiedy kredyt został wypowiedziany?

MajkJaro napisał:
Ale jak Raven ma nakaz z e-sadu to przeciez nie ma przedawnienia tak szybko?

:D

Żarcik, czy czytasz coś, ale nie rozumiesz, co?

nakaz zapłaty to 50% sukcesu, aby móc iść do komornika FW potrzebuje jeszcze klauzulę wykonalność, dostanie ją z automatu jeśli nie wniesiesz sprzeciwu.

Witam.
Dzisiaj odebrałam list w którym były 2 pisma 1-to wezwanie do zapłaty należności a 2-to zawiadomienie o wszczęciu egzekucji. Oba pisma są od komornika sądowego przy Sądzie Rejonowym.
Sprawa dotyczy wstyd się przyznać - mandatu (za brak biletu) i tu jest ciekawe,że ta sytuacja miała miejsce w 2002 roku.
Mam teraz pytanie czy owe "zawiadomienie o wszczęciu egzekucji" to znaczy,że lada dzień zabiorą mi kasę z konta? Należność główna 88zł + te ich różne koszty wychodzi ok 700zł. Czy np. jest możliwość że to już jest przedawnienie?
Bardzo proszę o pomoc. Z góry za jakąkolwiek Dziękuję :)

Dziękuję za odpowiedź. :) Przepisze może jeszcze takie rzeczy z tych pism:
1.Wezwanie do zapłaty należności
Na wniosek wierzyciela:
Gmina Bydgoszcz- Zarząd Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej

i na podstawie tytułu wykonawczego:
Nakaz zapłaty w post. upominawczym Sądu Rejonowego w Bydgoszczy
z dnia 01-10-2002r, sygn. akt XII Nc 12311/02 zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 04-09-2012r.
Postanowienie Sądu Rejonowego w Bydgoszczy
z dnia 03-09-2012, sygn. ...
wzywam dłużnika:
XXX XXX(to ja)
do wpłacenia w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma na konto komornika
2.Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym w Bydgoszczy Maria Bury zawiadamia, że przeciwko:
XXXX XXXX(to ja)
jako dłużnikowi na wniosek wierzyciela:
Gmina Bydgoszcz- Zarząd Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej

zostało wszczęte postepowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego:
Nakaz zapłaty w post. upominawczym Sądu Rejonowego w Bydgoszczy
z dnia 01-10-2002r, sygn. akt XII Nc 12311/02 zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 04-09-2012r.
Postanowienie Sądu Rejonowego w Bydgoszczy
z dnia 03-09-2012, sygn. ...

Dodam jeszcze że na obu pismach jest własnoręczny podpis komornika.W korespondencji karzą podawać sygnaturę KM 5662/12.

Czyli żebym miała jasną sytuację, ponieważ totalnie na prawie się nie znam. Muszę napisać w ciągu 7 dni takie pisma? :
2. Do komornika :
- pismo że sprzeciwiamy się egzekucji
- wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego i obciążenie kosztami wierzyciela
3. Do sądu rejonowego :
- skargę na obciążenie kosztami dłużnika wraz z wnioskiem o obciążenie kosztami egzekucji wierzyciela.

milgal napisał:
Czyli żebym miała jasną sytuację, ponieważ totalnie na prawie się nie znam. Muszę napisać w ciągu 7 dni takie pisma? :

Jakie pisma zostało wyjaśnione w stosownym wątku, nie trzeba się znać na prawie, tylko na magii CZYTANIA.

rafal_26 napisał:
Jakie pisma zostało wyjaśnione w stosownym wątku, nie trzeba się znać na prawie, tylko na magii CZYTANIA.

Nie rozumiem tutejszej polityki, czy nie potraficie zrozumieć, że nie wszyscy potrafią w lot złapać o co chodzi w tych pismach?? Dla mnie np. niektóre fragmenty są "nieczytelne" i tu wcale nie chodzi o przywołaną przez Pana wcześniej "magię czytania". Nie potrafię sama sobie wytłumaczyć po przeczytaniu waszych postów (a naczytałam się) czy muszę napisać pismo tylko do Sądu czy do komornika też (skopiowałam 2 punkty w moim poprzednim poście -2 i 3- ). Prosiłam tylko o pomoc.

@milgal
Dług jest najprawdopodobniej przedawniony. Musisz ustalić dlaczego nie otrzymałaś nakazu zapłaty - w sądzie który wydal nakaz. To jest ważne jeśli chcesz wnieść sprzeciw - ustalenie jaki był tryb doręczenia korespondencji z nakazem.

eewwaa1111 napisał:
@milgal
Dług jest najprawdopodobniej przedawniony. Musisz ustalić dlaczego nie otrzymałaś nakazu zapłaty - w sądzie który wydal nakaz. To jest ważne jeśli chcesz wnieść sprzeciw - ustalenie jaki był tryb doręczenia korespondencji z nakazem.

Dziękuję za odpowiedź. Tylko jest taki problem,że ja w Bydgoszczy nie mieszkam już od ponad 7 lat. A znaleźli mój teraźniejszy adres i pismo przysłali właśnie na ten aktualny. Dzwoniłam do mojej mamy i ona twierdzi,że przez ten okres, który u niej już nie mieszkam żadne korespondencje z sądu ani podobne nie przychodziły. Czyli np. czy mogę zadzwonić tam? Spróbować telefonicznie się dowiedzieć? Czy np. moja mama może w moim imieniu iść do Sądu i osobiście się dowiadywać? Czy najlepiej pisemnie?

Powrót