Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.

• Autor wątku Autor wątku Laith
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Laith

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Dnia dzisiejszego otrzymałem Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
Powodem pisma jest nie dotrzymanie umowy z siecią telekomunikacyjna Play. Z dnia 22.11.2011 roku. W związku z problemami finansowymi nie opłaciłem dwóch kolejnych faktur co skutkowało zerwaniem umowy przez operatora. Faktury zostały opłacone w późniejszym czasie jednak okazało się że jest już za późno. Umowa nie została reaktywowana. Aktualnie w ciągu 2 tygodni uregulować mam całą należność, nie jestem w stanie tego dokonać, gdyż jestem studentem nie pracuje, a w związku z kontynuowaniem nauki jestem na utrzymaniu rodziców. Dlatego chciałbym prosić o rade co w takiej sytuacji mogę zrobić? Czy jest sens pisania odwołania? Albo ewentualnie czy istnieje szansa na rozłożenie tego długu na raty? Czy jedyną opcja jest "dogadanie" się z komornikiem dopiero po uprawomocnieniu się wyroku? Dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam.

Laith napisał:
Czy jest sens pisania odwołania? Albo ewentualnie czy istnieje szansa na rozłożenie tego długu na raty? Czy jedyną opcja jest "dogadanie" się z komornikiem dopiero po uprawomocnieniu się wyroku? Dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam.
To zalezy jakie są kwity i czego dotyczy roszczenie. jeśli zapłaty kary umownej - to roszczenie bezzasadne i należy wnieść sprzeciw ponieważ żądanie zapłaty kary umownej jest bezprawne. Żądać mozna jedynie zwrotu udzielonej ulgi (proporcjonalnie do czasu trwania umowy)

W bok zostałem poinformowany "że nie można nic z tym zrobić gdyż tutaj nałożona jest już kara umowna" na piśmie które otrzymałem dzisiaj nie jest wyszczególnione za co naliczono poszczególna kwotę. jednak na wezwaniu od firmy windykacyjnej jest ujęte " wezwanie do opłacenia kary umownej". Niestety nie wiem jak jak w tym momencie sprawdzić czego dokładnie dotyczy roszczenie w dzisiaj dostarczonym mi pismie.

Powinien do nakazu być dołączony pozew, gdzie wszystko jest opisane.

tzielin napisał:
Powinien do nakazu być dołączony pozew, gdzie wszystko jest opisane.
Tu bym się spierał, czy w pozwie wszystko jest opisane.
Wszystkiego za to można się dowiedzieć z treści podpisanej umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych. Jak jest zapis kara umowna - sprawa wygrana. Jak zwrot ulgi - płacisz.
Laith napisał:
W bok zostałem poinformowany "że nie można nic z tym zrobić gdyż tutaj nałożona jest już kara umowna" na piśmie które otrzymałem dzisiaj nie jest wyszczególnione za co naliczono poszczególna kwotę. jednak na wezwaniu od firmy windykacyjnej jest ujęte " wezwanie do opłacenia kary umownej".
Jest oczywistym, że otrzymasz odpowiedź wygodną dla nich, taką byś miał przeświadczenie iż zupełnie nie masz racji. Pisać można różne rzeczy, ważne jest co zostało zapisane w umowie.

W umowie napisane jest że operator może nałożyć Kare umowną w przypadku nie wywiązania się, w postaci zwrotu przyznanej ulgi. Tylko nie wiem jaka była wartość tej "ulgi" nie wspominając już że umowa była rozwiązana po upływie 16 miesięcy. A jest też zapis że ulga powinna być pomniejszona o czas trwania umowy. Jednak z tego co zrozumiałem muszę to zapłacić wiec teraz zostaje tylko kwestia tego czy mogę to zrobić w ratach i jakie kroki podjąć?

Ps. w pozwie jest tylko wypisana kwota oraz cel pozwu. "Wezwanie do zapłaty". Ok znalazłem wartość ulgi która jest mniejsza od kwoty na wezwaniu (przed doliczeniem odsetek), nie mówiąc już ze wraz z upływem umowy ta ulga powinna się zmniejszać?

Ostatnia edycja:
Laith napisał:
Ok znalazłem wartość ulgi która jest mniejsza od kwoty na wezwaniu (przed doliczeniem odsetek), nie mówiąc już ze wraz z upływem umowy ta ulga powinna się zmniejszać?
Tak, zmniejsza się proporcjonalnie do upływu miesięcy umowy. Prosty przykład: ulga 2400zł, umowa na 2 lata. Czyli 100 zł za każdy miesiąc. Po 16 miesiacach: 2400-1600=800 zł.
Tak czy owak - pisz sprzeciw iż roszczenie nienależne
Laith napisał:
W umowie napisane jest że operator może nałożyć Kare umowną w przypadku nie wywiązania się, w postaci zwrotu przyznanej ulgi. Tylko nie wiem jaka była wartość tej "ulgi" nie wspominając już że umowa była rozwiązana po upływie 16 miesięcy.
Jeżeli nie ma określonej kwoty ulgi, to nie ma podstaw do jej naliczenia

Ok dzięki bardzo za pomoc, w takim razie zastosuje się do zaleceń, mam nadzieję że sobie poradze z napisaniem sprzeciwu: )

A swoja drogą zastanawiam się a) gdzie są przelane kwoty za te 2 faktury które opłaciłem z opóźnieniem ? b) czy nagrana rozmowa w sprawie przepisania i reaktywowania umowy jest dowodem na nie wykazywanie złej woli? Zgłosiłem w bok taką chęć zgłoszenie zostało przyjęte jednak nikt się ze mną nie skopntaktował jak to było obiecane.

Ostatnia edycja:
Laith napisał:
Ok dzięki bardzo za pomoc, w takim razie zastosuje się do zaleceń, mam nadzieję że sobie poradze z napisaniem sprzeciwu: )

A swoja drogą zastanawiam się a) gdzie są przelane kwoty za te 2 faktury które opłaciłem z opóźnieniem ?
Daj może to do obejrzenia komus, kto wie jak się za to zabrać

Powrót