Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku ElaSko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pawelek1991k napisał:
A jak to jest z tym cofnięciem - do rozpoczęcia rozprawy może być cofnięty przecież bez zgody pozwanego. Oni i tak cofną jak tylko otrzymają sprzeciw.
odpowiem tak, pomagałem jednemu człowiekowi, identyczna sprawa (powiedzmy) i tak:
1 - powód otrzymał nakaz zapłaty (zły adres pozwanego)
2 - nakaz się uprawomocnił
3 - komornik zapukał do drzwi domu
4 - sprzeciw (zarzut błędnego doręczenia nakazu i pozwu)
5 - uchylenie klauzuli wykonalności
6 - sprzeciw nr2 z odpowiednimi zarzutami
7 - nakaz utracił moc w całości
8 - sprzeciw nr2 przesłany do powoda i wniosek o cofnięcie pozwu
9 - pismo pozwanego podtrzymujące zarzuty
10 - wyrok oddalenie powództwa w całości

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dziękuję za pomoc. Jesteście WIELCY :)
Już tak poza wątkiem zastanawiam się jeszcze dlaczego SR w Elblągu? Przecież to prawie drugi koniec kraju jak dla powoda tak i dla mnie. Czyżby sprawdzają gdzie przechodzą takie numery? W sumie jakby nie patrzeć - gdyby nie składać teraz sprzeciwu, to trzeba byłoby zapłacić, o ile jeszcze komornika by nie nasłali.

Link już wyłączony. Musiałam gdzieś pominąć pełnomocnika (za szybko chyba wymazywałam i umknęło). Z drugiej strony jakby nie patrzeć ta Pani podpisuje się pod swoimi bzdurami imieniem, nazwiskiem i pieczątką - a przecież później mogą to czytać adwokaci, pozwani, sędziowie... Mogę tylko się domyślać co osoba "w temacie" może pomyśleć o profesjonalnym podejściu takiej osoby. Ale trzeba się cieszyć, że Pani mecenas pozywa a nie broni :)
Jeszcze raz dziękuję. Poprawiam sprzeciw i jutro wysyłam.

Już tak poza wątkiem zastanawiam się jeszcze dlaczego SR w Elblągu?
Tak z doświadczenia: bo sądzi tam pewien sędzia, który bardzo wnikliwie weryfikuje dowody na błędny adres pozwanego - co czasami może się dla nich skończyć bardzo korzystnie, bo widywałem odrzucenie takich dowodów jak rachunki za telefon połączone z zaświadczeniem o zameldowaniu.

A oni bardzo lubią słać pozwy na niewłaściwy adres, nawet, jak właściwy znają - sytuacja z ostatnich miesięcy - pomagam człowiekowi, pozwany na adres pod którym od dawna nie mieszka (a przestrzega obowiązku meldunkowego i tego dopilnował). Wszystkie pisma będące makulaturą od FW (mniejsza której) otrzymywał na prawidłowy adres - a pozew poszedł na stary. SR Elbląg - 3x uzupełnianie, cudowanie, udowadnianie, mimo, że przecież nawet powód wysyłał wezwania do zapłaty na aktualny adres, to i to dla sądu średnim dowodem było. W końcu przyjęli sprzeciw łaskawie, poszło do sądu właściwości ogólnej, reszta to będzie formalność, bo przeciw sobie pozwany ma... Powyższą panią, która pewnie jak zwykle w sądzie się nie pojawi.

Ale trzeba się cieszyć, że Pani mecenas pozywa a nie broni
Przecież jakby wiedziała co robi, to nie pracowałaby na etacie dla FW tylko prowadziła kancelarię... A że jest prześmieszna, to fakt.

Syphar napisał:
na błędny adres pozwanego
Faktycznie dane w pozwie były podawane na stary adres, ale nakaz przyszedł na adres pod którym jestem zameldowana od 4 lat.

No to tyle dobrego, może ktoś się zreflektował w tym sądzie, albo powód sam poprawił.

@robinson21 życzyłbym sobie i wszystkim "walczącym" z FW przed sądami takich sędziów, ale niestety nie każdy uznaje to za niedopuszczalne - choć to uzasadnienie może posłużyć do sensownej polemiki.

Szczególnie, że z tego co widzę, to nie jest odosobniony przypadek, II Cz 604/15 SO Kalisz to samo, no ale już IV Cz 440/16 SO Słupsk pod prąd, że jak najbardziej cofnięcie pozwu jest OK i nie zmierza do obejścia prawa, mimo, że pozew cofnięto tylko dlatego, że pozwany podniósł w sprzeciwie zarzut przedawnienia. I walcz z tym potem.

Edycja: proszę o połączenie postów, z jakiegoś powodu mimo, że edytowałem powyższy, ten powstał jako osobny... Nie wiem dlaczego, pewnie źle kliknąłem.

@robinson21

No to w tej sprawie trafił się sędzia z wyjątkowo dobrą wolą, bo mi nie zdarzyło się jeszcze, by Sąd uznał takie cofnięcie pozwu za niedopuszczalne, zmierzające do obejścia prawa lub sprzeczne z zasadami współżycia społecznego. Dziękuję za skan uzasadnienia - spróbuję powielać tę argumentację apriorycznie. Zobaczymy co z tego wyjdzie - liczę na same pozytywy. :)

Powrót