Nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku mataszi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dla wszystkich co interesują się tym wątkiem chciałem poinformować, że sąd rejonowy uznał, że muszę zapłacić powodowi (nie uzasadniał czemu). Wychodzi na to, że są przepisy, zapisy itp. a sąd orzeka jak mu się podoba. No chyba, że patrzę wyjątkowo subiektywnie na tą sprawę.

Czy w takiej sytuacji jest sens się odwoływać, czy to zwiększy koszty ?

Dziękuję

Pytanie czy otrzymałeś nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z SR czy odpis pozwu ? Trochę mało szczegółów.

Co byś nie otrzymał masz prawo do odwołania się, jeśli powód podnosił art. 6 KC twierdząc, że masz udowodnić, iż nie otrzymałeś korespondencji to trochę sam się pogrąża, ponieważ na tej samej podstawie prawnej domagały bym się udowodnienia wysłania rakowej korespondencji.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
w maju 2022 otrzymaliśmy z EPU nakaz zapłaty, który został skutecznie zaskarżony i postępowanie wygraliśmy ale wraz z tym nakazem otrzymaliśmy pozew o zapłatę należności głównej wraz z odsetkami, zapłaciliśmy tylko należność główną(wiem pisałeś że błąd - #10)

Następnie kilka miesięcy później z SR otrzymałem nakaz zapłaty z posiedzenia niejawnego o zapłatę tych właśnie odsetek + koszty. Zaczęło się - odwołanie podnosząc m..in. art. 187 § 1 pkt 3 k.p.c, art. 6 KC, potem pismo p. i kolejne pismo p. aż w końcu teraz SR orzekł w wyroku że muszę zapłacić te zaległe kilkanaście zł +koszty procesowe (kilka stówek).

Nie wiem , może ja czegoś nie rozumiem w tym całym postępowaniu.

Ostatnia edycja:
No to jeśli zapadł wyrok na posiedzeniu niejawnym to składaj wniosek o uzasadnienie wyroku (koszt chyba 100 zł) zakładam, że Sąd doszedł do wniosku, że skoro zapłaciłeś po wniesieniu powództwa to należne są wierzycielowi koszty postępowania Sądowego w tym koszty zastępstwa procesowego. Ale nie dowiemy się dopóki nie poznasz uzasadnienia wyroku. (Masz na to 7 dni, jeśli mnie pamięć nie myli, od daty wyroku)

7 dni od wyroku na niejawnym to już dawno termin upłynął. Może od odebrania go z poczty to bym się zmieścił w wyzn. czasie. Z drugiej strony szkoda chyba kasy aby sie upewnić w oczywistym (zapłacic koszty)

Termin liczysz od dnia doręczenia Ci wyroku wydanego na posiedzeniu niejawnym.

Twoja decyzja, dziwne, że Sąd nie wziął pod uwagę, że wierzyciel nie wyczerpał polubownej możliwości rozwiązania sporu, dlatego dobrze by się zapoznać z uzasadnieniem.

Chyba, że jednak wyczerpał? Samo pismo poleconym to nie wszystko - mógł skorzystać z firmy windykacyjnej, samemu wysyłać SMS-owe / mailowe monity itp.

powód-firma ubezpieczeniowa, zleciła firmie reprezentowanie jej w tym postępowaniu. Monity emeil znalazłem w spamie, sms brak ale może dlatego, że mam inny numer telefonu niż podczas zawierania umowy. Tego jednak powód nie podnosił tylko listy, chyba że uogólnił.

Powrót