Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku Wiczow338
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiczow338

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym od sądu rejonowego rok 2023 wrzesień.. Chodziłem na studia Semestr 1 rok 2021 i płaciłem czesne (październik,listopad,grudzień). Natomiast w semestrze 2, porzuciłem studia i nie uczęszczałem na zajęcia(nie pobierałem nauki), natomiast cały czas miałem podpisaną umowę z uczelnią, która została rozwiązana poprzez skreślenie z listy studentów przez uczelnie 2022 roku w październiku. Czy mam szansę złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty do sądu w postępowaniu upominawczym? z powodzeniem? Co dalej powinienem zrobić, proszę o pomoc. Dodam że do zapłacenia mam 3000zł + odsetki + koszty procesu

Czy mam szansę złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty

Sprzeciw od wydanego nakazu zapłaty możesz wnieść, jeżeli nie zgadzasz się z wydanym nakazem zapłaty. Powyższe wynika z art. 505 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (t.j. Dz.U.2023.1550):"Od nakazu zapłaty pozwany może wnieść sprzeciw".

Z treści art. 480 (2) § 2 pkt 1 K.p.c wynika, że sprzeciw od nakazu zapłaty należy wnieść w ciągu dwóch tygodni od dnia doręczenia nakazu w przypadku nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym, gdy doręczenie nakazu pozwanemu ma mieć miejsce w kraju.

Wniesiony przez Ciebie sprzeciw sąd może uznać lub odrzucić.

Ostatnia edycja:
W takim razie co mam napisać w sprzeciwie od nakazu żeby sąd np. nie stwierdził braków formalnych, raczej byle czego nie mogę napisać.

Twój sprzeciw powinien spełniać wymogi pisma procesowego zawarte w art. 126 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego:
"Każde pismo procesowe powinno zawierać:
1) oznaczenie sądu, do którego jest skierowane;
2) imiona i nazwiska lub nazwy stron, ich przedstawicieli ustawowych i pełnomocników;
3) oznaczenie rodzaju pisma;
4) osnowę wniosku lub oświadczenia;
5) w przypadku gdy jest to konieczne do rozstrzygnięcia co do wniosku lub oświadczenia - wskazanie faktów, na których strona opiera swój wniosek lub oświadczenie, oraz wskazanie dowodu na wykazanie każdego z tych faktów;
6) podpis strony albo jej przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika;
7) wymienienie załączników".

Sprzeciw powinien zawierać określenie czy zaskarżasz wydany nakaz w całości, czy w części.

byle czego nie mogę napisać

Powinieneś ustosunkować się do z czym nie zgadzasz się w nakazie zapłaty.

Składasz go do sądu w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach wraz z załącznikami (jeżeli są).

Powrót