nakaz zaplaty w postepowaniu upominwaczym

• Autor wątku Autor wątku MAJU87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam ja również dostałam nakaz zwrotu kosztów za ubezpieczenia klientów . Sprawa trafiła do Sądu . Odbyła się pierwsza rozprawa nikt z Pzu się na niej nie pojawił . W listopadzie złożyłam wypowiedzenie w Pzu tego dnia zablokowali mi wszystkie konta i wejścia by sprawdzic jak płacone są polisy etc. W lutym nastepnego roku wysłali mi dopiero wypowiedzenie umowy agencyjnej . Żadnych rozliczeń nic. Po upływie pól roku wysłali mi nakaz z e-sądu , a potem pismo z Sądu . Teraz Sędzina kazała iśc do Sądu pracy i wytoczyć sprawę że była to umowa o pracę a nie umowa agencyjna . Praca od pon-pt od 9-17 , szkolenia , zabrania , grafiki sprzedaży , grafiki spotkań wszystko pod kontrolą menadżerów i kierownika sprzedaży . Kwota którą chcą jest to 9000 złotych . |Wszyscy klienci są podesłani z Pzu tzw. leady . Co dalej z tym zrobić ?

Syphar napisał:
E, to żaden problem w takim razie jeśli profesjonalista będzie sprzeciw pisał. Taką sprawę to można przy porannej kawie rozwiązać. Także bądź spokojna.

Mam pytanie, bo taka spokojna to za bardzo nie jestem :(
Umowa agencyjna została zakończona w lutym 2015 na moją prośbę, w niej jest napisane że mają 7 dni na rozliczenie.
Nikt się ze mną nie rozliczył.
A w pozwie jest że rozliczenie czyli storno zrobili w maju i w czerwcu 2015 za miesiąc październik i listopad bo ktoś tam zrezygnował z polisy.
Czy mogą żądać pieniędzy jeśli ja już nie pracowałam ??????

A ta Twoja praca to na jakiej podstawie była? Zresztą to nie do końca ma znaczenie. Nie mogą, ale żądają. I niech to udowodnią w sądzie. Powodzenia.

Witam. Pozwole sobie zadać pytanie w tym wątku. Pozew o nakaz zapłaty; czy brak uiszczenia opłaty (wysłanie pozwu pocztą lub złożenie w biurze podawczym) powoduje wstrzymanie procedury i czy sąd wezwie do dokonanie opłaty i ewentualnie ile ona wynosi?

Rtoipek napisał:
czy sąd wezwie do dokonanie opłaty

Wezwie, sąd za darmo nie proceduje, o ile oczywiście nie uzyskało się zwolnienia od kosztów sądowych.

Rtoipek napisał:
i ewentualnie ile ona wynosi

To zależy od wartości przedmiotu sporu (jeżeli nie ma opłaty stałej), a także rodzaju postępowania. Polecam zapoznać się z ustawą o kosztach sądowych w sprawach cywilnych – tam jest wszystko.

Dziękuje bardzo za odpowiedz :)

Mam nadzieje ze dla mnie za darmo a koszty pokryje dłużnik.
Ogólne pojecie co do kosztów mam, procent od kwoty ale nie będzie to duża kwota. Poczekam na wezwanie do opłacenia pozwu.

Powrót