Nakaz zapłaty z datą wsteczną dla vindexus

• Autor wątku Autor wątku picia68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

picia68

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
co ci powiem:
- vindexus kupił dług od banku
- odsetki za okres 03.2002-11.2007 są przedawnione - musisz wnieść powództwo przeciwegzekucyjne z art 840 kpc
- odsetki po dacie 11.2010 ale starsze niż 3 lata licząc od daty ewentualnego wniosku do komornika są przedawnione. podobnie jak wyżej - art 840 kpc
- odsetki nieprzedawnione będą ustawowe. nie 41% jak w nakazie

to chyba tyle co możesz ugrać (to i tak dużo, policz ewentualne odsetki od tych 6.000 o stopie 41%...). chyba że są okoliczności jeszcze o jakich nie wiemy

OK wiem że kupił od banku, tylko postanowienie sądowe dla vindexusa jest z 2010, czyli w 2010 był to już dług przeterminowany? Czy kupując dług kupił też nakaz zapłaty z 2002?

Może źle rozumiem, ale czy nakaz zapłaty nie powinien być z datą z 2010?

Nurtuje mnie dlaczego nakaz zapłaty z 2002 z tą samą datą został wydany na dwie różne firmy? W 2002 vindexus nie był jeszcze posiadaczem tego długu i tego nie mogę zrozumieć.

Zapewne kupił dług i w związku z tym wystąpił o nadanie nakazowi (istniejącemu) nowej klauzuli wykonalności w związku ze zmianą wierzyciela. I ten "nakaz" z 2010 to jest właśnie tamten nakaz tylko z nową klauzulą wykonalności.

Jeszcze pytanie stary i nowy nakaz pochodzą z 2002, natomiast postanowienie jest z 2010, czy moż być wydany nakaz z datą wsteczną?

Powrót