Nakaz zapłaty z E-Sądu, a wniosek o umorzenie

• Autor wątku Autor wątku Mivan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mivan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pokierowanie.

Przez swoją nieodpowiedzialność i głupotę popadłem w spiralę zadłużenia — brałem pożyczki, aby spłacić inne. Dzięki pomocy rodzinie udało mi się wyjść na prostą, ale...

Jeden z wierzycieli w dniu 13.09 poinformował mnie, że 06.09 został złożony pozew do E-Sądu celem wydania nakazu zapłaty, oraz że oczekują wpłat do 20.09.

W dniu 16.09 wykonałem przelew całej kwoty zadłużenia do wierzyciela.

Dnia 23.09 w E-Sądzie został wydany nakaz zapłaty, a 29.09 otrzymałem list polecony z E-Sądu ww. nakazem.

Kontaktowałem się z wierzycielem i u nich sprawa jest zamknięta, więc pozostają koszty Sądowe i tu chciałem prosić o pomoc.

Koszty opiewają na kwotę ponad 1000 zł i dla mnie jest to bardzo dużo, chciałbym złożyć wniosek o umorzenie/anulowanie ww. kosztów, bądź rozłożenie ich na raty.

Czy taki wniosek mogę złożyć online? Mam konto w E-Sądzie, wybrałem formę komunikacji elektroniczną, jednak opcję tę wybrałem po otrzymaniu nakazu (nakaz otrzymałem 29.09 przez listonosza, a komunikację elektroniczną włączyłem 02.10).

Jeżeli ktoś może mnie pokierować, w jaki sposób złożyć wniosek będę bardzo wdzięczny.

W E-Sądzie zauważyłem opcję:

Pisma procesowe - wnieś pismo

Po wybraniu pojawia się formularz, tylko czy ja mogę z niego skorzystać, czy muszę wysyłać pismo?

Bardzo proszę o pomoc, za wszelkie wskazówki, porady bardzo dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie.

Wierzyciel poniósł koszty sądowe i chce je odzyskać. To jest normalne. Wszelkie pisma o umorzenie długu czy rozłożenie na raty, kieruj do wierzyciela, nie do sądu. Umorzenie jest mało realne, to już rozłożenie na raty bardziej. Jak dojdziecie do porozumienia, to spisz ugodę, by nie było wątpliwości i nie doszło do wszczęcia egzekucji, której koszty obciążyły by Ciebie.

Reset321 napisał:
Wierzyciel poniósł koszty sądowe i chce je odzyskać. To jest normalne. Wszelkie pisma o umorzenie długu czy rozłożenie na raty, kieruj do wierzyciela, nie do sądu. Umorzenie jest mało realne, to już rozłożenie na raty bardziej. Jak dojdziecie do porozumienia, to spisz ugodę, by nie było wątpliwości i nie doszło do wszczęcia egzekucji, której koszty obciążyły by Ciebie.

To teraz to już całkiem zgłupiałem.

Dzwoniłem do wierzyciela, poinformował mnie, że brakuje 10 zł 23 gr, przelew na tę kwotę wykonałem. Pytałem o koszty Sądowe to osoba, z którą rozmawiałem, poinformowała mnie, żebym się z Sądem kontaktował w tej sprawie, bo to do sądu będę płacił koszty.

Z kolei w nakazie zapłaty jest tak:

w ciągu dwóch tygodni od doręczenia nakazu zapłacić powodowi kwotę XXX PLN (słownie: XXX) z odsetkami: ustawowymi za opóźnienie od dnia 2022-09-06 do dnia zapłaty
oraz kwotę XXX PLN (słownie: XXX) tytułem zwrotu kosztów procesu z odsetkami: ustawowymi za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się nakazu zapłaty do dnia zapłaty

W pouczeniu z kolei są takie informacje:

VI. Zaskarżenie nakazu zapłaty sprzeciwem w całości obejmuje także rozstrzygnięcie o kosztach procesu. W przypadku gdy pozwany nie składa sprzeciwu od nakazu zapłaty, a zaskarża jedynie rozstrzygnięcie w zakresie kosztów procesu zawarte w wydanym nakazie zapłaty, w sprawach, w których pozew został wniesiony do dnia 6 lutego 2020 roku (włącznie), przysługuje mu środek zaskarżenia w postaci zażalenia (jeżeli nakaz zapłaty wydał sędzia) wnoszonego w terminie tygodnia od dnia doręczenia nakazu zapłaty za pośrednictwem Sądu Rejonowego Lublin - Zachód w Lublinie VI Wydziału Cywilnego do Sądu Okręgowego w Lublinie bądź skargi na orzeczenie referendarza sądowego (jeżeli nakaz zapłaty wydał referendarz) wnoszonej w terminie tygodnia od dnia doręczenia nakazu zapłaty do Sądu Rejonowego Lublin - Zachód w Lublinie VI Wydziału Cywilnego, a w sprawach, w których pozew został wniesiony po dniu 6 lutego 2020 roku przysługuje mu środek zaskarżenia w postaci zażalenia do innego składu sądu pierwszej instancji (jeżeli nakaz zapłaty wydał sędzia) bądź skargi na orzeczenie referendarza sądowego (jeżeli nakaz zapłaty wydał referendarz). Środek zaskarżenia należy wnieść w terminie tygodnia od dnia doręczenia nakazu zapłaty do Sądu Rejonowego Lublin - Zachód w Lublinie VI Wydziału Cywilnego. Oddanie pisma w polskiej placówce pocztowej operatora wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe (obecnie Poczta Polska S.A.) jest równoznaczne z wniesieniem go do sądu. Środek zaskarżenia powinien odpowiadać wymogom pisma procesowego (art. 126 k.p.c.). W szczególności w zażaleniu bądź skardze należy podać sygnaturę akt sprawy (numer z lewego górnego rogu nakazu VI Nc-e ... ) i datę wydania nakazu zapłaty. Ponadto środek zaskarżenia powinien zawierać wniosek o zmianę lub uchylenie rozstrzygnięcia o kosztach, jak również jego zwięzłe uzasadnienie ze wskazaniem w miarę potrzeby nowych faktów i dowodów.
Zażalenie oraz skarga na orzeczenie referendarza sądowego nie podlegają opłacie.

VII. Sąd odrzuca środek zaskarżenia niedopuszczalny, spóźniony lub dotknięty brakami, których nie usunięto pomimo wezwania.

VIII. Wniosek o rozłożenie na raty zasądzonego świadczenia należy kierować do wierzyciela - powoda na adres wskazany w odpisie pozwu.

IX. Pozwany może wnieść środek zaskarżenia (wymieniony w pkt. III i VI) także za pośrednictwem systemu teleinformatycznego – poprzez stronę www.e-sad.gov.pl, po zarejestrowaniu się na stronie i
uzyskaniu loginu i hasła.

Czyli z tego co rozumiem, jeżeli wyrok wydał Referendarz, to składam zażalenie, do którego dołączam wniosek o uchylenie kosztów Sądowych w EPU i zostanie powołany inny skład i ponowna rozprawa?

Przepraszam za moje głupie pytania, ale naprawdę nie wiem, co mam robić.

Ty czytaj co do Ciebie pisze sąd w wydanym nakazie zapłaty:
w ciągu dwóch tygodni od doręczenia nakazu zapłacić powodowi kwotę XXX PLN....... oraz kwotę XXX PLN (słownie: XXX) tytułem zwrotu kosztów procesu z odsetkami: ustawowymi za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się nakazu zapłaty do dnia zapłaty
Masz zwrócić koszty wierzycielowi który je poniósł. Sąd przecież nie pisze, że masz je przelać na rachunek sądu.
składam zażalenie, do którego dołączam wniosek o uchylenie kosztów Sądowych w EPU i zostanie powołany inny skład i ponowna rozprawa?
To nie przejdzie. Koszty są zasadne, chyba że zostały źle naliczone - wtedy miało by to sens.
Rozmawiaj z wierzycielem. Inaczej nakaz uprawomocni się, wierzyciel uzyska klauzulę i skieruje wniosek do komornika. Pamiętaj, że umorzenie kosztów, czy rozłożenie na raty to jedynie dobra wola wierzyciela. Na nic nie musi się godzić.

@Mivan pamiętam również, że zgodnie z orzeczeniem sądu przysługuje Ci prawo do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty z którego możesz skorzystać lub też nie.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Złożenie sprzeciwu, spowoduje że wszystko odwlecze się w czasie o kilka miesięcy (3 m-ce - by nie stracić kosztów z EPU musi złożyć pozew w stacjonarnym), za to znacznie wzrosną koszty sądowe. Poza tym, skoro uznane zostało roszczenie główne i opłacone, to jaki jest sens wniesienia sprzeciwu? Nabicie kosztów do zapłaty?

@Reset321 skąd pewność, że sąd właściwości ogólnej zasądzi powodowi koszty z EPU ? 😉

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Dlaczego miałby nie zasądzić, skoro pozew jest zasadny a roszczenie główne opłacone przez dłużnika. To nie leży w uznaniowości sądu.

Powrót