Nakaz zapłaty - za dług z 2006

• Autor wątku Autor wątku meg-ann
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meg-ann

Stały bywalec
Odpowiedzi
465
Witam,
dostałam niedawno wezwanie do zapłaty w postępowaniu nakazowym, gdzie Presco powołuje się na jakieś zadłużenie w Cyfrowym Polsacie /abonament 39 zł za kilka mies./ na sumę około 230 zł...

Sytuacja była taka: miałam podpisaną umowę tylko na rok /miesiecznie 39 zł, dekoder i antena były za gotówkę przy odbiorze/, i nie wiem czy w umowie była jakaś opcja "przedłużenia automatycznego"... Termin umowy minął, ja zorientowałam się po 2-3 miesiącach i poprosiłam ich o przysłanie umowy na nowy okres.Umowę wysłano, jednak ja nie chciałam jej kontynuowac i sygnał wyłączono.
Po tym były wezwania do zapłaty i na długo zapadła cisza... Niedawno o ten dług upomnialo się Presco z siedzibą w Luksemburgu...

Ja na monity przez te lata nie odpowiadałam więc sądzę,że dług się przedawnił.

Jest podana sygnatura sądu i numer sprawy, ale nie ma dolączonych żadnych dokumentów ktore by uzasadniały żądania Presco...

Moje pytania:
1/ Czy wystarczy sprzeciw do nakazu zapłaty, jeśli sprawa jest już w sądzie?
2/ Jesli umowa jest podpisana między stronami, to zgodnie z KC powinna wygasnąc z datą jej upływu, i czy operator może sobie wpisywac takie klauzule do umowy które szkodzą klientowi, bo przecież może on ewentualnie też zapomniec ,że data upływa???

Myślałam,żeby udac się do czytelni akt i tam po numerze zobaczyc, co jest zalączone...

Pozdr

Co tak naprawdę Pani otrzymała - wezwanie do zapłaty czy nakaz zapłaty? W wezwaniu zapłaty sygnatury akt być nie może, natomiast w nakazie nr jest, ale jest też i pouczenie, które należy przeczytać, by wiedzieć, co robić dalej i jakie terminy w postępowaniu obowiązują.

Umowy tego typu nie wygasają.
Roszczenie o spłatę zadłużenia w przypadku tego typu usług przedawnia się po 3 latach z tym, że każda faktura ma swoją datę liczoną od jej daty wymagalności.

Witam,
dziekuję za odpowiedż - dostałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, Presco nabyło wierzytelności z dniem 03-07-2012, gdzie nie są wyszczególnione wszystkie koszty, natomiast jesli chodzi o fakturę Cyfrowego Polsatu to jest to opisane ta: faktura nr.... na kwotę 37,90 z dnia 07-11-2006 - płatną DO DNIA 07-05-2009...

Nabyli przeterminowaną płatność, czy w tym przypadku można podnieść zarzut przedawnienia?
Jesli w pozwie są podane koszty, to czy od razu składa się wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych/obarczenie nimi powoda??/ razem ze sprzeciwem do nakazu?

Sprawa jest w e-sądzie w Lublinie.

Proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam

Powrót