Nakaz zapłaty za polisę OC

• Autor wątku Autor wątku Kierowcas1p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kierowcas1p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć,
Sprzedałem samochód, którego polisa kończyła się za około miesiąc po sprzedaży, niestety nie zgłosiłem tego faktu do ubezpieczalni, a oni naliczyli mi należność za automatycznie przedłużoną polisę. Sprawa trafiła do sądu internetowego i jako dowody podali umowę z dnia, w którym nie byłem już właścicielem auta i wezwanie do zapłaty wysłane listem poleconym (bez pokwitowania odbioru) oraz polubowne rozwiązanie sporu przez podjęcie czynności windykacyjnych. Po otrzymaniu tego pisma wysłałem im dokumenty potwierdzające zbycie auta, ale nie otrzymałem jedynie odpowiedź, że umowa kupna-sprzedaży została zarejestrowana w systemie. Czy jest jakaś szansa na odwołania się od wyroku i wygranie sprawy?

Kierowcas1p napisał:
wysłałem im dokumenty potwierdzające zbycie auta
W jaki sposób ?
Do tego, opisz chronologicznie z datami.

Ubezpieczenie OC było do połowy lutego, auto sprzedałem w połowie stycznia (na następny dzień po sprzedaży zgłosiłem sprzedaż w wydziale komunikacji). Na początku lipca otrzymałem pismo o wezwaniu do zapłaty za ubezpieczenie auta, którego już nie posiadałem (list polecony bez potwierdzenia odbioru), więc od razu wysłałem drogą mailową skan umowy sprzedaży auta oraz zgłoszenie zbycia w wydziale komunikacji.

Odpowiadasz solidarnie z nabywcą do czasu zgłoszenia TU zbycia pojazdu. Teraz nalezy ustalić czy TU uwzględnia sposób poinformowania o zbyciu za pomocą maila. Jeżeli tak, odpowiadasz do dnia wysyłki maila, jeżeli nie, odpowiadasz do czasu skutecznego poinformowania.

Po wysłaniu maila otrzymałem odpowiedź:
Uprzejmie informujemy, że zgodnie z przekazanym do nas formularzem umowa kupna-sprzedaży została zarejestrowana w systemie EUROINS.

Powrót