Nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku MariuszGaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MariuszGaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Moje pytanie brzmi czy Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 3 czerwca 2004 r uległ przedawnieniu? Dotyczy to przejazdu PKP bez biletu. Jeśli tak to co zrobić z nękającą mnie windykacją, która zaczęła się domagać zapłaty od około miesiąca czasu?

MariuszGaj napisał:
Witam. Moje pytanie brzmi czy Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 3 czerwca 2004 r uległ przedawnieniu? Dotyczy to przejazdu PKP bez biletu. Jeśli tak to co zrobić z nękającą mnie windykacją, która zaczęła się domagać zapłaty od około miesiąca czasu?

A czy między wydaniem nakazu, a dniem dzisiejszym były jakieś egzekucje komornicze?

No to w takim razie przysługuje Ci skuteczne powództwo przeciwegzekucyjne.

Może inaczej - nakaz z 3 czerwca uprawomocnił się pod koniec czerwca. Więc jeśli do czerwca 2014 nie było wniosku o nadanie klauzuli wykonalności, to jest przedawnione. Najlepiej byłoby zapytać o to w sądzie, gdyż mogło być tak, że wniosek o nadanie klauzuli był np. w maju 2014 albo nieco wcześniej (gdyż ty o tym nie wiesz i tak) a teraz dług kupiła windykacjapl.com i niebawem się do ciebie odezwie z niespodzianką (albo już odezwała i dlatego pytasz).

W najgorszym scenariuszu zapłacisz kwotę główną plus jakieś mniejsze odsetki, gdyż starsze niż 3-letnie się przedawniają. Wówczas negocjujesz z firemką, a jak nic nie wskórasz po dobroci to powództwo z art 840 kpc.

Ostatnia edycja:
Witam. W uzasadnieniu pisze że Nakaz zapłaty stał się prawomocny . Sąd nadaje na wniosek klauzulę wykonalności w trybie art.782 k.p.c .

Chodzi o to, abyś zrobił tak, jak napisał kolega powyżej, czyli udaj się do sądu i sprawdź, czy sąd dał klauzulę wykonalności w trybie art. 788 kpc? Jeżeli coś takiego miało miejsce, a jeszcze nie była wszczęta egzekucja, to pasowałoby dla Ciebie trzymać rękę na pulsie pod kątem zażalenia na nadanie klauzuli wykonalności na rzecz nowego wierzyciela.

Dzięki Panowie za ifo . Pozdrawiam

Witam. Po dochodzeniu przeprowadzonym okazuje się że muszę zapłacić jednak windykacji ponieważ sąd nadał klauzurę wykonalności w 2012 r, ale nie wszystko ! i teraz nie wiem bo chodzi o odsetki których nie muszę płacić ponieważ one się przedawniły z przed ostatnich 3 lat,czy po 3 latach ?. Mam napisać pismo do windykacji i nie mam pojęcia co im napisać , jak to sformułować . Nie wiem . Może ktoś rozjaśni mi umysł,podpowie .

MariuszGaj napisał:
sąd nadał klauzurę wykonalności w 2012 r,
Zatem odnajdź dokładną datę, odlicz 3 lata do tyłu i od tejże daty do dnia aktualnego wylicz odsetki ustawowe w kalkulatorze odsetkowym w necie. i negocjuj z windykacją po dobroci, wskazując swoje argumenty.

Powrót