Nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku nazgules
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nazgules

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam

Dnia 30.10.2015 doręczono mi Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym
z dnia 2012.09.12 porostu wysyłali go na stary adres gdzie nie przebywałem od 2009 roku nakaz dotyczy zapłaty faktury play termin płatności do 10.03.2011.
Wraz z tym nakazem doręczono mi również zawiadomienie o wszczęciu egzekucji przez komornika :( czy jest szansa coś z tym zrobić czy trzeba zapłacić ?

Ponieważ nakazu Tobie nigdy nie doręczono możesz złożyć sprzeciw udowadniając fakt innego adresu zamieszkania w dniu doręczenia nakazu.

a czy w tym momencie będę mógł zgłosić zarzut przedawnienia ?

mimo że nakaz został wydany w 2012.09.12 czyli jakieś niecałe dwa lata od daty wymagalności zapłaty za fakturę 10.03.2011 ?

rozumiem Korf sugerowałem się tym że sąd wydał nakaz zapłaty niecałe 2 lata od terminu płatności i w tym momencie myślałem że obowiązuje mnie 10 lat a nawiasem mówiąc ten nakaz odebrał i doręczył mi ojciec który nadal tam mieszka

Czy przedawniony ? Nie wiem....sprzeciw możesz wnosić.

tylko co daje ten sprzeciw skoro nie da się przedawnić może mniejsze odsetki ?

Jeśli roszczenie jest zasadne to nic nie daje, tylko większe koszty.

czyli najlepiej dogadać się o płatności ratalne jak nie ma wyjścia

rewt napisał:
Jeśli roszczenie jest zasadne to nic nie daje, tylko większe koszty.
Z doświadczenia - większość takich spraw jest niezasadna tzn. fundusz nie potrafi wykazać iż roszczenie mu przysługuje.
Tak w ogóle to chodzi tu o fakturę za usługi czy jakąś karę?

fakturę za abonament internetowy i faktura za zerwanie umowy

Całkiem realne, że zasadność tej opłaty nie jest wykazana, albo wręcz - jest to kara umowna; nienależna w świetle k.c.

amelia2013 napisał:
Całkiem realne, że zasadność tej opłaty nie jest wykazana, albo wręcz - jest to kara umowna; nienależna w świetle k.c.

Szanuję twoją wiedzę ale czy możesz mi to wytłumaczyć w inny sposób abym mógł to przyswoić ?

Wnieś na początek o doręczenie ci nakazu wraz z odpisem pozwu - pokażesz uzasadnienie powództwa i dowody to będzie można mówić konkretnie co należy umieścić w sprzeciwie.
Wyjaśniać ci nie ma sensu tej sprawy, bo sam i tak tego nie ogarniesz do końca

amelia2013 napisał:
Wnieś na początek o doręczenie ci nakazu wraz z odpisem pozwu - pokażesz uzasadnienie powództwa i dowody to będzie można mówić konkretnie co należy umieścić w sprzeciwie.
Wyjaśniać ci nie ma sensu tej sprawy, bo sam i tak tego nie ogarniesz do końca

czyli najpierw to : 1. Do e-sądu :
- sprzeciw
- wniosek o przywrócenie terminu
- zażalenie ( skargę ) na nadanie klauzuli wykonalności

Powrót