Nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku youknowsoldier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

youknowsoldier

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Miałem podobną sytuację. Taka tępa paniusia chciała żebym zapłacił 30 parę złotych. No way. Straszyła mnie "sądem Polskim" wysyłała "internetowe przed sądowne wezwania do zapłaty(tak było napisane w tytule na mailu)". Oczywiście miałem zapłacić na podstawie tego że ona tak sobie stwierdziła. nie dała żadnego dokumentu, bo twierdzi że obowiązuje ją ustawa o ochronie danych osobowych. i nie udostępni faktury na której są naliczone dodatkowe koszty. Później opiekuńczo stwierdziła że dobrze by było wpłacić pieniążki na konto firmy i oni mi pomogą z procesem reklamacji z firmą DPD....buhaha parskłem ze śmiechu. Nie dajcie się nabrać na to, Tępa dzida myślała że znajdzie frajera. Minęło jakieś 9 mc, a ja nadal nie dostałem :sądowego wezwania do zapłaty, normalnie codziennie czekam na listonosza a tu nic. Jak ktoś was będzie nachodził z tej firmy to ich olejcie, albo ich jakoś ztrolujcie.

Witam

Mam podobny problem.

Wysłałem paletę za pośrednictwem portalu ***.PL
Kwota jaką zapłaciłem za wysyłkę palety to 119 zł , płatne oczywiście z góry.

W dniu dzisiejszym z ich biura windykacyjnego otrzymałem maila o wezwaniu do zapłaty kary za niegabarytowy rozmiar palety i jest to kwota 520 zł ! ! !

Normalnie ręce opadają , nawet jeżeli paleta była ciut większa od standardowej czego nie mogę potwierdzić bo nie mierzyłem jej przed wysłaniem to według mnie kwota ta jest co najmniej za dużo za duża i według mnie nie do przyjęcia. Pani na moje wezwanie żeby udostępniła mi jakiś dokument od przewoźnika potwierdzający tak dużo sumę karną do zapłaty stwierdziła że otrzymują oni od przewoźnika faktury zbiorcze i nie mogą ich udostępniać. Mogę sobie sprawdzić sumę zadłużenia jedynie logując się na ich stronie internetowej i wchodząc w moje soldo konta. Czyli mogę sprawdzić tylko to czego się tak naprawdę oni (czyli pośrednik) ode mnie domagają. Czy ktoś miał podobną przygodę z tego typu serwisami ?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam podobny problem.
Ja tam nie widzę, żebyście wszyscy mieli jakikolwiek problem...

Pani na moje wezwanie żeby udostępniła mi jakiś dokument od przewoźnika potwierdzający tak dużo sumę karną do zapłaty stwierdziła że otrzymują oni od przewoźnika faktury zbiorcze i nie mogą ich udostępniać.
Czyli nie masz problemu. Żadnego.

Witam wszystkich
Własnie jesteśmy w sporze z wspomnianafirmą ***.pl a moze bardzie ***pl. Nadana została przesyłka , podany koszt 45 zł i usługa wykonana. Po 2 miesiacach dostalismy maila z wezwanie do zapłaty 245 zł zinformacja o tym iz ten koszt jest wynikiem weryfikacji naszej przesylki przez firme kurierską, ze nie zgadza sie waga i wymiary. Nadmienie ze 2 miesiace wczesniej towar sprowadziliśmy z Korei Pld ktory był poddany bardzo szczegółowej kontroli wagi przez urzad celny jak i samego przewoźnika. Nie było zadnych problemów. Zreszta sami sprawdzilismy wage i wszystko sie zgadzało.W wezwaniu nie było żadnego załacznika w postaci noty obciazeniowej od firmy kurierskiej...kompletnie nic. Teraz jest wymiana maili i zaczynam mieć dosc tej przepychanki. Ktos tu wczesniej wspomniał o pozwie zbiorowym. Jest jakis pomysł bo takie firmy powinno sie eliminowac z rynku. Skłaniamy sie do złozenia zawiadomienia do prokuratury o mozliwości popełnienia przestepstwa w postaci próby wyłudzenia. Co o tym sadzicie? ktos sie przyłaczy?

moderacja

Sunlike napisał:
Ktos tu wczesniej wspomniał o pozwie zbiorowym.
Absurd.
Sunlike napisał:
Skłaniamy sie do złozenia zawiadomienia do prokuratury o mozliwości popełnienia przestepstwa w postaci próby wyłudzenia.
Słusznie. Mamy tu do czynienia właśnie z próbą wyłudzenia.

Witaj z ta sama firma aktualnie jestem na etapie wymiany email dzis Pani do mnei dzwonila kiedy ureguluje , wyslalem 2 palety przekroczyly rzekomo wymiar o kilka cm 1040 zl do zaplacenia...

paleta dotarla do mnie , w dodatku towar uszkodzony poobijany z jednej strony . Odp Pani ze w trakcie transportu towar musial sie obsunac z winy kuriera , Nic to nie daje mecza dalej ...

cos sobie z tego robic czy isc z nimi do sadu mam zdj jak poobijana zostala paleta itd

'Witam,

Niniejszym ostatecznie wzywam MOJE DANE do zapłaty zaległości ujemnego salda w serwisie ***.pl na sumę 1 041,00 zł.

Pomimo kilkukrotnego skierowania do dłużnika mailowych wezwań kwota ta nie została jednak uregulowana.

W związku z tym informuję, iż niniejsze wezwanie jest ostateczne. Wskazana należność winna być wpłacona w terminie 3 dni, od dnia otrzymania niniejszej informacji, na rachunek:
58 ------------
W tytule należy wpisać numer zamówienia.

W przypadku nieuregulowania należności we wskazanym terminie sprawa zostanie skierowana do E-Sądu w Lublinie o wydanie nakazu zapłaty.

'

trol2008 napisał:
Witam

Mam podobny problem.

Wysłałem paletę za pośrednictwem portalu ***.PL
Kwota jaką zapłaciłem za wysyłkę palety to 119 zł , płatne oczywiście z góry.

W dniu dzisiejszym z ich biura windykacyjnego otrzymałem maila o wezwaniu do zapłaty kary za niegabarytowy rozmiar palety i jest to kwota 520 zł ! ! !

Normalnie ręce opadają , nawet jeżeli paleta była ciut większa od standardowej czego nie mogę potwierdzić bo nie mierzyłem jej przed wysłaniem to według mnie kwota ta jest co najmniej za dużo za duża i według mnie nie do przyjęcia. Pani na moje wezwanie żeby udostępniła mi jakiś dokument od przewoźnika potwierdzający tak dużo sumę karną do zapłaty stwierdziła że otrzymują oni od przewoźnika faktury zbiorcze i nie mogą ich udostępniać. Mogę sobie sprawdzić sumę zadłużenia jedynie logując się na ich stronie internetowej i wchodząc w moje soldo konta. Czyli mogę sprawdzić tylko to czego się tak naprawdę oni (czyli pośrednik) ode mnie domagają. Czy ktoś miał podobną przygodę z tego typu serwisami ?

moderacja

Witam wszystkich.
Wygląda na to, że jest sporo ludzi od których próbują wyłudzić pieniążki.
Ja mam taką sytuację, że wysłałem paletę i kolejnego dnia dostałem informację o przeważeniu palety. Waga jaką podałem to 300 kg , okazało się że po przeważeniu waga jest 358,5 kg. Dostałem informację o ujemnym saldzie na ich stronie ***.pl i nakaz zapłaty 1690 zł. Wysyłka do 300kg jest u nich 131 zł jednak wysyłka już do 400kg jest to cena 1800 zł :) W związku z tym żądają dopłaty według ich cennika. Dodam że na stronie korzysta się tak jak na wielu innych stronach z generatora wyceny przesyłki i tak na prawdę nikt nie patrzy na cennik jaki mają zamieszczony (też nie wiem czy ten cennik sie nie zmienia jak im pasuje). W każdym razie zadzwoniłem do firmy *** bo oni robili przewóz i oczywiście pytanie jaka jest cena za wysyłkę takiej palety do 400 kg? Okazuje się że koszt jaki by mnie wyniósł to ok 300 zł jako osoba prywatna. Zapytałem więc jaką przesyłkę i gdzie musiał bym wysłać ich firmą żeby zapłacić 1800 zl?? Pani po dłuższym namyśle stwierdziła że nie wie. Powiedziała tylko że za paletę 1000kg zapłacił bym ponad 500 zł. Co najlepsze to paleta pojechała 150km.

Na początku oczywiście było straszenie że paleta nie dojedzie jak nie zapłacę tej kwoty ale się dowiedziałem z *** że dojechała.

Raz dzwonili a teraz wysyłają e-maile z wezwaniem do zapłaty i piszą smsy że dalszy brak spłaty będzie skutkować umieszczeniem Państwa danych w krajowym rejestrze dłużników.

Taka oto historia z firma/portalem ***.pl

Póbują naciągnąć ludzi jak się da.

Naświetliłem sprawę firmie *** i Pani poinformowała mnie, że odpowiednie osoby się tym zajmą. Jednak na razie cisza. Zobaczymy

moderacja

A co sądzicie o tym by założyć oddzielny temat z nazwą wyżej opisanego portalu w tytule, by ludzie mieli łatwiej trafić na niego.myślę że ustrzegło by to wiele osób przed pochopnym płaceniem tej firmie straszliwych kar.....

Warto by było założyć, ewentualnie żeby moderator to skorygował, zmienił aby ludzie szybciej mogli tu trafić i podzielić się doświadczeniem.

Myślę że jest dużo więcej ludzi którzy mieli styczność z tą pseudo firmą.

K3vinek... witam

przezywam aktualnie to samo . dzis odpisalem aby przeslali mi jakies dok ze fedex narzucil na nich taka kwote - odp ze nie moze itd..

Mnie rowniez straszyli ze paleta nie dojdzie jezeli do 13 nie zaplace . paleta po 15 byla u mnie kurier nic nie wspomnial nawet o sprawie .

w takim razie nie mam czym sie martwic? Moge Napisac im to prosze kierowac sprawe do sadu tam bedziemy dochodzic swoich praw.

serwis *** to jakas pomylka i farsa

Żeby było śmieszniej wczoraj dostałem wezwanie do zapłaty z *** na kwotę 520 zł co już opisalem w poście wcześniej adzisiaj niespodzianka i dostaje wezwanie do zapłaty z portalu sendit o takiej tresci:

Dzień dobry!

Chcieliśmy poinformować, że zgodnie z Cennikiem usług DPD paczka nadana przez Państwa na liście przewozowym nr ************** została zweryfikowana na terminalu Przewoźnika.

Podczas weryfikacji paczek firma *** stwierdziła niestandard, za co zostały naliczone dodatkowe koszty. Zostanie wystawiona faktura (na dopłatę) na kwotę 13,49zł brutto.

*** zastrzega sobie prawo do naliczenia opłaty za dodatkową obsługę dla każdej paczki, która w jego ocenie wymaga specjalnej obsługi.

Poniżej przesyłamy czynniki które decydują o tym że Firma Kurierska uznaje paczkę za niestandardową:

Elementy niestandardowe - opłata za obsługę przesyłek zawierający elementy niestandardowe, np. przedmioty:
• o kształcie cylindrycznym, okrągłym, owalnym np. tuba, wałek z tkaniną;
• o nieregularnych kształtach, w tym paczki, które nie są zapakowane w karton/opakowanie o regularnych kształtach;
• z wystającymi elementami lub owinięta w materiał uniemożliwiający swobodne przesuwanie po sorterze takie jak guma, itp.;
• opony, jeśli są zapakowane niezgodnie z Instrukcją prawidłowego pakowania opon w DPD Polska;
• paczka, której maksymalna długość przekracza 175 cm (jednakże nie dłuższa niż 250 cm);
• waga gabarytowa jest większa niż 41,6 kg;
• paczka składająca się z dwóch odrębnych części połączonych w jedną całość np. za pomocą folii stretch, taśmy.

W załączeniu przekazujemy wystawiony przez *** protokół będący dowodem weryfikacji.

Dopłata zostanie wystawiona zgodnie z regulaminem Sendit:
5.7. W przypadku podania przez Użytkownika nieprawidłowych danych (w szczególności dotyczących wagi bądź gabarytów przesyłki), nie uniemożliwiających wykonania Usługi ani Usługi Przewoźnika, Zlecenie zostanie przyjęte, jednakże Użytkownik zostanie obciążony dodatkowymi opłatami zgodnie z cennikiem lub Regulaminem Przewoźnika.
6.6. W przypadku, gdy wykonanie usługi Przewoźnika wymaga dokonania dopłaty (w szczególności w przypadku, o którym mowa w punkcie 5.7.), Użytkownik zostanie obciążony dodatkową opłatą.

W przypadku pytań lub wątpliwości proszę kontaktować się BOK ***.pl pod adresem e-mail ***

--

Z poważaniem

Zespół ***.pl

moderacja

Witam ponownie
Widze ze wszystklie firmy tego typu oszukuja w ten sam sposób. Problemem jest E-sąd w Lublinie który tylko i wyłacznie na podstawie wniosku wierzyciela wydaje nakaz zapłaty. Oczywiscie ze mozna sie od tego odwołać ale wiarze sie to z calym korowodem wymiany pism, kosztów. Wydaje mi sie że najlepszym wyjsciem jest złożenie zawiadomienia na policje lub prokuraturę o próbie wyłudzenia oraz do UOKIKU. Jesli nic nie zrobimy nadal beda oszukiwac kolejnych klientów. Warto równiez napisac maila do firmy kurierskiej która realizowała przesyłke z podaniem jej numeru, opisac systuacje i poczekac na odpowiedź. Włanie tak zrobiłem. Jestem pewien ze odpowiedz bedzie korzystna dla mnie o ile odpisza ale nie widze powodu dla ktorego nie mieli by odpisac. Dbaja o swoje dobre imie wiec powinno im zalezec. Takie pismo moze byc dowodem na policji czy prokuraturze a juz napewno przed sadem. Moja rada...wszystko róbcie za pomoca drogi mailowej lub pisemnej. Nic na tzw..gebe. Potem beda mogli sie wszystkiego wyprzeć. I w kazdej odpowiedzi podkreslac że odrzucacie roszczenie jesli nie przedstawia wam odpowiedniego dokumentu na to obciazenie przez firme kurierska. Kopii faktury nie wysla bo zasłaniaja sie ochrona danych osobowych jakby to miało cokolwiek wspolnego, bo to nie sa dane personalne tylko dowod. Jakby co przed sadem beda musieli ja ujawnic a zapewne jej wogole nie maja.
WALCZCIE Z OSZUSTWEM. ZGŁASZAC NA POLICJE , PROKURATURE, UOKIK.

Witaj . mnie tez strasza esadem Lublin czyli co chcesz przez to powiedziec , ze sprawe przegram ? Bo ludzie tutaj powyzej pisza ze nie ma czym sie przejmowac

Taka dzis dostalem wiadomosc na Dzien Dobry.. Oni maja prawe bez ogloszenia wyroku sadu umiescic mnie w KRD?

Witam,

Informujemy, że w serwisie ***.pl w dalszym ciągu widnieje zaległość. Brak spłaty zadłużenia, w terminie 3 dni od otrzymania dzisiejszego wezwania, będzie skutkować umieszczeniem Państwa danych w Krajowym Rejestrze Dłużników.

Umieszczenie danych jako dłużnika w KRD BIG skutkuje ograniczeniem funkcjonowania na rynku i prowadzenia działalności gospodarczej nawet do 10 lat. Przeszkody można również napotkać w przypadku chęci zawarcia umów z bankami, firmami pośrednictwa kredytowego, operatorami telefonii komórkowych.

Łączna kwota do zapłaty: 1 041,00 zł.
Wzywamy do zapłaty kwoty wynikającej z ww. danych w terminie 3 dni od otrzymania wezwania.

Proszę o przelanie powyższej kwoty na rachunek bankowy o numerze:
*** w tytule wpisując numer zamówienia.

Płatności można również dokonać, poprzez zalogowanie się na swoje konto i uregulowanie ujemnego salda, korzystając z płatności natychmiastowych.

moderacja

strike51 napisał:
Oni maja prawe bez ogloszenia wyroku sadu umiescic mnie w KRD?
Mają. Jednak, jeśli to zrobią, a Ty zechcesz dochodzić swoich praw, to przy takim bzdurnym roszczeniu, uzyskasz od wpisującego dobre odszkodowanie.

Absolutnie nie powiedziałem ze sprawe przegrasz. Nie ma sie czym do konca przejmowac bo jest do wygrania. Bardziej mi zalezało namowic wszystkich do zglaszania proby oszustwa,wyłudzenia zeby takie firmy eliminowac z rynku.

Czyli co Panowie radzicie nic im nie odpisywać i czekać na jakies wezwanie list ?

Rozumiem gdyby doplaty bylo 200 zl ale nie 1100.. w dodatku wg mnie jesli cos sie nie zgadza kurier powinien nie zabierac towaru a przynajmniej ostrzec ze jest z nim cos nie tak. 2 sprawa karygodna jest dla mnie to ze firma kurierska moze sobie wymiary wymyslic w trakcie weryfikacji bo kto ma teraz potwierdzic ,ze oni wpisali wymiary poprawne co do cm ? Towar wyjezdzal i mial prawidlowe wymiary , w trasie sie obsunal zalozmy i oni wtedy sobie go mierza i wysylaja zawiadomienie do taniejniebedzie a Ci z automatu kary.

Nie ma znaczenia jaka kwota jest do doplaty. Pewnie gdyby było to 10-15 zł ta kazdy z nas by zaplacil i dałby sobie spokoj,japewnie tez. Jednak w tej sytuacji i z wszystkich wpisow wyglada na to ze zrobili sobie z tego niezły biznes. Jak znama zycie to firma zarejestrowana jest na jakis Kajmanach lub gdzies tam...Bo jesli w Polsce to mozna im dowalic. W swojej karierze wysyłałem wiele róznych przesyłek od malych po palety 1 T i nigdy nie było takich kosztów. Najdrozsza paleta w polsce to 300 zł dla osoby prywatnej a dla firm to ok 200 zł. Dzisiaj importuje towar z Korei Pld i nie ponosze takich kosztów palet jak ktos tutaj waczesniej opisał.

Jestem wlasnie po rozmowie z Prokuratorem we Wrocławiu. Informacja jaka otrzymałem jest taka zeby pod żadnym pozorem nie płacic i zgłosic sprawe w najbliższym komisariacie policji. Byc moze że juz jest gdzies w Polsce prowadzona taka sprawa i jesli bedzie ich wiecej scentralizują do jednej prokuratury.
Także zgłaszac i jeszcze raz zglaszac.

Powrót