Nakaz zaplaty

• Autor wątku Autor wątku jagmal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagmal

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Dzien dobry, mam taki problem. Otrzymalam nakaz zaplaty za nieuregulowaną FV, zaraz skontaktowlam sie z wierzycielem wyjasniając przyczyne zalegania z płatnością, Wierzyciel zrozumiał sytuacje ( cięzka choroba, utraca firmy i domu, iptp) i zaproponowal splate w ratach. Oczywiscie przedstawiłam swoje możliwosci na które wytaził zgode i zgodnie z deklaracją terminowo spłacam zobowiazanie. Niestety po kilku miesiacach spłat otrzymałam od komornika zawiadomienie o wszczeciu postepowania egzekucyjnego co naraza mnie na dodatkowe wysokie koszty , ktore w mojej sytuacji są tragiczne. Zaraz skontaktowalam sie z komornikiem, ten powiedzial ze skoro mamy ustalone splaty wierzyciel powinien jak najszybciej wycofac od niego nakaz zaplaty , w ktorym nie ma nawet uwzglednionych wplat ktore dokonałam. Niestety wierzyciel nic nie zrobil w tym kierunku, wprawdzie przyznal mi racje ze splacam regularnie i ze ustallismy plan splat , jednak nie wycofal egzekucji, tlumaczac ze nie moze, bo musiałby ponieść koszty. Ja nie rozumiem dlaczego tak sie stało , czy miał prawo wszczynać przymusowe sciaganie długu skoro sam zaproponował forme spłaty, a ja maam teraz płacić dodatkowe koszty, na ktore mnie nie stać.Co mogę zrobic w tej sytuacji, mam meyle na potwierdzenie , oraz potwierdzenia wpłat. Dodam ze wierzyciel nie odpowiada ani na moje pisma, prośby ani meyle. Prosze o pomoc co mogę zrobicc?

Czy umowa ratalnych spłat była zawarta na piśmie?

Powrót