Nakaz zatrzymania w Niemczech (za niezapłacone mandaty)

• Autor wątku Autor wątku kantura
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kantura

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie , jak mogę sprawdzić czy mam nakaz zatrzymania w Niemczech? W latach 2005-2006 dostałem parę mandatów za jazde metrem bez biletu, potem przychodziły mi druki do zapłaty już z naliczonymi odsetkami ,ale nie urególowałem tych należności ,w końcu pod koniec 2006 otrzymałem jakieś pisma od adwokatów tamtejszej firmy przewozowej ,w których napisane było ,że jak nie zapłace to sprawa trafi do sądu , od tamtej pory cisza. Już żadne pismo nie przyszło.Tak więc sprawa raczej trafiła do sądu ale nie wiem nic więcej.
Teraz przyjdzie mi pojezdzic po Europie i chciałbym się dowiedziec na czym stoję i ewentualnie jak tą sprawę załatwić.
Bardzo proszę o porady ,może są jakieś adresy stron internetowych gdzie mógłbym się dowiedzieć o mojej sytuacji w Niemczech ( czy jestem dłużnikiem ,czy jest już może nakaz zatrzymania mojej osoby) , bo jakoś nie mam na tyle odwagi ,żeby bezpośrednio skonfrontować się z niemieckim policjantem i zapytać się ,,czy coś na mnie macie? :) ,, .Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi .Pozdrawiam.

na pewno sa wnioski w SCHUFA, jesli sprawa zostala oddana do sadu to gorzej .. jesli tylko do egzekucji to pol biedy, zalezy ile sie nazbieralo i na jakim to jest etapie.

Mandatów łącznie z odsetkami jest na około 4000 euro (na rok 2006 ) . Od 2006 roku nie dostałem już żadnego pisma ,więc chyba poszło do sądu , a jak moge się dowiedzieć na jakim to jest etapie? Czy nie powinienem dostać jakiegoś pisma z sądu ,że np sprawa trafiła do sądu lub np do egzekucji?

A czy dostal Pan kiedys pisma z Urzedu Skarbowego w Polsce,ze jest Pan dluznikiem i musi zaplacic dana sume w US?

Powrót