Nakaza zapłaty - przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku mariusz9270
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz9270

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam Serdecznie, dzis otrzymalem nakaz zaplaty z e-sadu za nieoplaconą kare umowna polkomtel, sprawa wyglada tak ze dnia 24 kwietnia uplywaja 2 lata od dlugu i dlug staje sie przedawniony dlatego firma windykacyjna pewnie zdecydowala sie teraz na zlozenie pozwu, dzis mamy 7 lutego na sprzeciw mam 14 dni, i tutaj mam pytanie czy w razie mojego skutecznego sprzeciwu sprawa trafii do sadu naziemnego i bedzie wyznaczona po 24 kwietnia moge na sprawie zawnioskowac to ze dlug jest juz przedawniony? wkoncu dlug staje sie wymagalny przy uprawomocnieniu a skoro sie odwloam wyrok nie bedzie prawomocny, liczac na to ze w sadzie naziemnym na sprawe poczekam srednio 2-3 miesiace jest szansa na przeterminowanie sie tego dlugu. Prosze o pomoc i ew. co moge napisac w odwolaniu sie od tego nakazu z e-sadu, dodam tez ze dziwne jest dla mnie to ze telefon bralem jako osoba fizyczna a pozew zostal zlozony mojej firmie (jednosoba dg).

Pozdrawiam prosze o pomoc

mariusz9270 napisał:
yznaczona po 24 kwietnia moge na sprawie zawnioskowac to ze dlug jest juz przedawniony?
Wniesienie do sądu pozwu przerywa bieg terminu przedawnienia. Termin przedawnienia nie biegnie do czasu prawomocnego zakończenia postępowania.
mariusz9270 napisał:
wkoncu dlug staje sie wymagalny przy uprawomocnieniu
O wymagalności długu decyduje termin zapłaty.
mariusz9270 napisał:
ze telefon bralem jako osoba fizyczna a pozew zostal zlozony mojej firmie (jednosoba dg).
Tylko, jakie to ma znaczenie(?), bo według mnie to żadne, biorąc pod uwagę zasadność żądań powoda.

czyli rozumiem ze nie mam szans na przedawnienie?

Szanse to są. Jeżeli uzyskają prawomocny wyrok, minęłoby 10 lat od umorzenia przez komornika postępowania i nie wznawialiby kolejnych egzekucji ( względnie nie uznałby Pan długu), to wtedy by doszło do przedawnienia ich roszczeń.

dobrze ale i tak chcialbym sie odwolac od tego nakazu i odbyc rozprawe w sadzie naziemnym, w jaki sposob moge sie odwolac np dlaczego ze nie uznaje dlugu?

To wnieś sprzeciw. Tylko to nie ma sensu, bieg terminu został przerwany. Oby całkowite koszty procesu nie przekroczyły nalezności głównej, które to Ty pokryjesz.

Powrót