Nakłanianie do fałszywych zeznań

• Autor wątku Autor wątku wolf2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wolf2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mój szwagier dokonał pobicia żony i córki.Akt oskarżenia jest już w sądzie.Dwa razy bezpodstawnie wezwał na mnie policję i nakłonił teścia do złożenia zaw. o przestępstwie przemocy domowej wobec teścia.Robi to po to,aby umniejszyć swoją winę w pobiciu.Chcę złożyć zaw. o przestępstwie nakłaniania do fałszywych zeznań.Ponieważ teść ma 80 lat chcę to zrobić tak,żeby on był jak najmniej angażowany w tę sprawę.Jak mam to zrobić?Dziękuję

wolf2009 napisał:
Mój szwagier dokonał pobicia żony i córki.Akt oskarżenia jest już w sądzie.Dwa razy bezpodstawnie wezwał na mnie policję i nakłonił teścia do złożenia zaw. o przestępstwie przemocy domowej wobec teścia.Robi to po to,aby umniejszyć swoją winę w pobiciu.Chcę złożyć zaw. o przestępstwie nakłaniania do fałszywych zeznań.Ponieważ teść ma 80 lat chcę to zrobić tak,żeby on był jak najmniej angażowany w tę sprawę.Jak mam to zrobić?Dziękuję
Po pierwsze: Musisz ustalić, czy od szwagra przyjęto zawiadomienie o przestępstwie i przesłuchano go w charakterze świadka.
Jeśłi tak a postępowania zakończyły się umorzeniem z powodu braku znamion możesz spokojnie złożyć zawiadomienie o składaniu fałszywych zeznań i zawiadomienie o niepopełnionym przestępstwie pod warunkiem, że teść zezna, że ktoś go nakłaniał do zeznawania niezgodnego z prawdą.
Musisz jednak uważać, gdyż jeśli teść zeznał tak jak chciał tego Twój szwagier to równiez może zostać pociągnięty do odpowiedzialności.

Powrót