Nalepka na przednią szybę samochodu

• Autor wątku Autor wątku glany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

glany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.
Mój ojciec nakleił nalepkę rejestracyjną na przedniej szybie auta w pozycji pionowej zamiast w poziomej. Czy oprócz głupiego wyglądu będę miała z tego powodu jakieś nieprzyjemności z policją? W przepisie nie jest sprecyzowane dokładnie jak ma być przyklejona naklejka, tylko wiadomo, że ma być w miejscu widocznym, w prawym dolnym rogu.

Proszę o poradę.

Nie powinno być z tego tytułu żadnych problemów.

glany napisał:
W przepisie nie jest sprecyzowane dokładnie jak ma być przyklejona naklejka, tylko wiadomo, że ma być w miejscu widocznym, w prawym dolnym rogu.
i tego się trzymajmy :)
Swoją drogą "brawa" dla ojca :lol:. Widziałem już przyklejoną "do góry nogami" ale jeszcze nigdy pionowo :lol:

Cóż, mój ojciec słynie ze swojego dziwnego poczucia humoru, co poradzić ;)

Wczoraj akurat rozmawiałem ze znajomym diagnostą i wspomniałem o Twoim przypadku: teoretycznie jest "zgodnie z przepisami", praktycnzie diagnosta ma prawo nie podbić przeglądu technicznego za tak przyklejoną nalepkę a policjant zatrzymać dowód na drodze za pokwitowaniem - bez mandatu - na podstawie nieczytelności. Podobnie jest z np z tablicami rejestracyjnymi w samochodach gdzie założenie jej do góry nogami w miejscach przeznaczonych jest zgodne z obowiązującymi zasadami umieszczania tablic (bo tablica jest) ale zarówno diagnosta jak i policjant ma prawo wezwać do prawidłowego ich montażu pod rygorem nie podbicia przeglądu technicznego czy zatrzymania dow. rej. pojazdu.

Akurat diagnosta, z którym rozmawiałeś się nie zna. To co jest sprawdzane podczas przeglądu technicznego określa rozporządzenie. O ile na temat tablicy rejestracyjnej jest tam kilka punktów (czy tablice są, czy są dobrze przymocowane, czy są czytelne itp.) tak w przypadku nalepki kontrolnej sprawdzeniu podlega tylko to czy taka naklejka jest. Nie ma znaczenia czy jest czytelna albo naklejona nawet do góry nogami. Zabranie DR w przypadku dotyczącym autora wątku byłoby bezprawne.

Piasek80 napisał:
Wczoraj akurat rozmawiałem ze znajomym diagnostą i wspomniałem o Twoim przypadku: teoretycznie jest "zgodnie z przepisami", praktycnzie diagnosta ma prawo nie podbić przeglądu technicznego za tak przyklejoną nalepkę a policjant zatrzymać dowód na drodze za pokwitowaniem - bez mandatu - na podstawie nieczytelności. Podobnie jest z np z tablicami rejestracyjnymi w samochodach gdzie założenie jej do góry nogami w miejscach przeznaczonych jest zgodne z obowiązującymi zasadami umieszczania tablic (bo tablica jest) ale zarówno diagnosta jak i policjant ma prawo wezwać do prawidłowego ich montażu pod rygorem nie podbicia przeglądu technicznego czy zatrzymania dow. rej. pojazdu.

chciałbym zobaczyć jakąś podstawę prawną tego stwierdzenia.

Mam kilku znajomych którzy dla przekory tak nakleili naklejkę na przedniej szybie, że wycieraczka w stanie "spoczynku" zasłania numer rej. Są przekonani, że jest to zgodne z prawem i nic im policja nie może zrobić bo naklejka jest naklejona w prawidłowym miejscu.

On też twierdzi że przepisy nie precyzują takich kwestii ale trafisz na służbistę na drodze i możesz mu udowadniać. Nie pasuje ? idź do Sądu wyjaśniać.

Powrót