naleznosc głowna a odsetki

• Autor wątku Autor wątku ankam123456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ankam123456

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Dzien dobry :)
Zaczęłam odzyskiwac zaległe wynagrodzenie przez komornika .
Pierwsze pieniązki(ok 1/30 naleznosci) ,ktore otrzymałam to odsetki .
Czy mozna poprosic komornika o zamianę kolejnosci ,najpierw wyplacanie mi naleznosci głownej ,a na koncu odsetek ? Egzekucja jest z emerytury dłuznika wiec trochę to potrwa.
Czy jezeli komornik przychyli się do mojej prosby ,to będę w jakis sposob stratna ?
Wolałabym najpierw naleznosc głowną ,poniewaz wowczas byłyby składki zusowskie szybciej uzupełnione ,a do wieku emerytalnego niedaleko.
Prosze o radę .

ankam123456 napisał:
Czy mozna poprosic komornika o zamianę kolejnosci ,najpierw wyplacanie mi naleznosci głownej ,a na koncu odsetek ? Egzekucja jest z emerytury dłuznika wiec trochę to potrwa.
Po co? Przemyślałaś w ogóle o co pytasz?
ankam123456 napisał:
Czy jezeli komornik przychyli się do mojej prosby ,to będę w jakis sposob stratna ?
Jak najbardziej. Dostaniesz mniej należności odsetkowej, bowiem odsetki będą naliczane od coraz mniejszej kwoty należności głównej
ankam123456 napisał:
Wolałabym najpierw naleznosc głowną ,poniewaz wowczas byłyby składki zusowskie szybciej uzupełnione ,a do wieku emerytalnego niedaleko.
Co ma wspólnego składka ZUS z należnością główną?

dziekuję za rozjasnienie ,chociaz jestem i tak zielona .

Z Zusem to chodzi o to ,ze im prędzej zostanie wypłacone zaległe wynagrodzenie za prace ,to szybcciej dłuznik (byly pracodawca) powinien uregulowac składki od tego wynagrodzenia. Myslę ,ze wpływ tych składek do Zus bedzie miał wpływ na wysokosc mojej przyszlej emerytury .

Dopytuję ,bo kolezance w tej samej sytuacji pracownik od komornika zaproponował zlozenie wniosku o wyplacanie jej w pierwszej kolejnosci naleznosci głownej .
Dodam ,ze Sad nam przyznał w kwocie brutto.

Czy dobrze mysle ,ze odsetki zostawione na koniec mogą sie tez przedawnic ?

Powrót