Należność z Niemiec, jest nakaz zapłaty (już PM), co dalej?

• Autor wątku Autor wątku marekeci
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekeci

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam!
Z góry przepraszam jeżeli temat jest nie w tym dziale, bądź jeżeli już był wcześniej poruszany - ale nie znalazłem idealnego odpowiednika dla takiej sytuacji.
Więc:
Jakiś czas temu moja firma wykonywała pewne usługi oraz dostawy dla niemieckiej firmy, nasza współpraca oczywiście zakończyła się w momencie gdy doszło do momentu "wyłożenia pieniędzy na stół" - wtedy zaczęły się problemy i kombinacje i w wielkim skrócie - podziękowałem za współpracę i postanowiliśmy to załatwić prawnie. Został przez naszego prawnika skierowany pozew do sądu, nakaz zapłaty został rozpatrzony przychylnie na początku stycznia, prawnik twierdzi że niemiecka strona się nie odwołała i wyrok jest prawomocny. No i tutaj historia się kończy... Co robić dalej? Z jednej strony słyszę głosy prawnika który: - wystąpił o jakieś dokumenty z sądu (i nie jest to ETE), z drugiej słyszę opinie znajomych którzy mieli takie sytuacje i od razu po uprawomocnieniu się decyzji sądu niby występowali o ETE szli do niemieckiego komornika i względnie szybko dostawali pieniążki...
Pytam się ponieważ nasz prawnik, wydaje się być słabo ogarnięty przy prawie na tym poziomie (polska-niemcy) i o ile świetnie sobie poradził z samym pozwem itd. to wydaje się być niezbyt ogarnięty, a pieniążki są nam strasznie potrzebne bo walczymy o przetrwanie jako firma. Stąd pytanie jak w/w i ewentualnie pytanie dodatkowe : Czy są firmy które względnie tanio i szybko się czymś takim zajmują biorąc sobie wynagrodzenie dopiero z odzyskanych pieniążków? Może jakieś rekomendacje?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
pozdrawiam
Marek

Powrót