Należność z tyt. kredytu po rozwodzie.

• Autor wątku Autor wątku marlena99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marlena99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
mam pytanie, jeżeli w trakcie małżeństwa był wzięty kredyt gotówkowy, a w momencie kiedy żona otrzymała wezwanie do sądu w sprawie rozwodowej z mojego powództwa przestała spłacać raty i musiałem ten kredyt spłacic sam, to czy po rozwodzie mogę na drodze sadowej cywilnej dochodzić od Niej jakiegos rozliczenia tego spłaconego kredytu?

Dziękuję za odpowiedź.

Nie.

Jeśli nie mięliście rozdzielności majątkowej, to nie ma pojęcia finansowego ja i ona. Twoje pieniądze to jej i odwrotnie. Więc nie spłacałeś Ty, tylko spłacało małżeństwo (wspólność majątkowo). Oczywiście sytuacja może być inna, jeśli wykażesz, że te pieniądze pochodziły z majątku odrębnego lub zostały pożyczone itp.

Dziękuję za odpowiedź. Tu błąd chyba popełnił mój adwokat, ponieważ w związku z dużą dysproporcją zarobków między mna, a żoną sąd ustalił na czas trwania procesu zabezpieczenie alimentacyjne dla zony. Sąd I instancji dwukrotnie Wniosek odrzucał, Sąd II instancji przyznał żonie 500 zł. Jednak, sumując zarobki i koszty ponoszone w ciągu miesiąca tej raty kredytu nie wziął pod uwagę. Moja adwokat w ogóle mi o tym nie powiedziała, ze ratę tego kredytu powinni też uwzględnić. Czy uważa Pan, że Sąd powinien to uwzględnić?

Powinien to uwzględnić, a być może i uezględnił, tylko tego wprost nie napisał.

Powrót