Należńość za studia

• Autor wątku Autor wątku strutynski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

strutynski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
2 lata temu poszedłem na studia magisterskie, zapłaciłem za 1 semestr. Pochodziłem 2 tygodnia na lekcje i koniec. Wyjechałem zagranice. Po dwóch latach otrzymałem na email takie piśmo!
Teraz nadal mieszkam poza Polską, mam swój dom i pracę. Nałeżności płacić nie chcę, bo nie jestem winen. Jaka kara może być za to w najgorszym przypadku?

"Szanowny Panie,

Uprzejmie przypominam, że ma Pan zaległości w płatnościach wobec Uczelni.

Do zapłaty na dzisiaj (13.03.2018) jest 3 118,47 zł (zaległości dotyczą okresu 09.2016-01.2017 – 5 rat semestru Zima 2016).

Został Pan skreślony z listy studentów dnia 15.02.2017, za poprzednie okresy upominamy się i doliczamy ustawowe odsetki za zwłokę.

Proszę przeczytać umowę, którą Pan podpisał z Uczelnią. Na uczelni obowiązuje roczne rozliczenie studenta.

W przypadku braku szybkiego odzewu z Pana strony, będziemy zmuszeni poczynić dalsze kroki egzekwujące należności."

Oczywiście, ze jesteś winien(wszak prawdopodobnie wynika to z umowy, ktora własnoręcznie podpisałeś, to ze jej nie przeczytałeś to twoj problem). W najgorszym wypadku skierują sprawę do sądu, dostaną nakaz zapłaty i zaczną ściągać przez komornika. Najpierw z twojego majątku osobistego pozostawionego w Polsce, jak tam się nie uda, prawdopodobnie będą próbowali przeprowadzić procedure egzekucyjną w kraju, w ktorym się znajdujesz. Z tym, ze wtedy do zapłacy bedziesz miał kilkukrotność tych 3 tys złotych

muszelek napisał:
Oczywiście, ze jesteś winien(wszak prawdopodobnie wynika to z umowy, ktora własnoręcznie podpisałeś, to ze jej nie przeczytałeś to twoj problem). W najgorszym wypadku skierują sprawę do sądu, dostaną nakaz zapłaty i zaczną ściągać przez komornika. Najpierw z twojego majątku osobistego pozostawionego w Polsce, jak tam się nie uda, prawdopodobnie będą próbowali przeprowadzić procedure egzekucyjną w kraju, w ktorym się znajdujesz. Z tym, ze wtedy do zapłacy bedziesz miał kilkukrotność tych 3 tys złotych

ale jak to możliwe że nie byłem na zajęciach przez cały rok, no z listy studentów nie skreslili

A co jest na ten temat w regulaminie?

strutynski napisał:
ale jak to możliwe że nie byłem na zajęciach przez cały rok, no z listy studentów nie skreslili

Prawdopodobnie kwestię skreślenia z listy również określa umowa

karolla0905 napisał:
A co jest na ten temat w regulaminie?

w regulaminie,
jest - student nie zdaje sesje = skreslają go z listy

09.2016-01.2017 wygląda jak okres semestru zimowego. Nie zdałeś w sesji zimowej i cie skreślili, tak więc pieniądze za cały semestr się należą. Wszystko zgodnie z regulaminem

muszelek napisał:
09.2016-01.2017 wygląda jak okres semestru zimowego. Nie zdałeś w sesji zimowej i cie skreślili, tak więc pieniądze za cały semestr się należą. Wszystko zgodnie z regulaminem

z regulaminu rozdział IX
1) niepodjęcia studiów
2) brak postępów w nauce
3) nieuzyskania zaliczenia
zgodnie tych punktów miałem być skreślony z listy dużo wcześniej, do semestru zimowego. A za semest letni opłaty zrobiłem.

jak minie 2 lata to mogę nie płacić ?

Jak miną 3 lata i w tym czasie nie skierują sprawy do sądu, to sprawa się przedawni. Jeżeli skierują sprawę do sądu, to okres ten wydłuży się do 10 lat.

Zapłać bo najprawdopodobniej i tak ostatecznie zapłacisz a tylko będzie coraz drożej.

a w przypadku jeśli nie jestem obywatelem Polski, to w najgorszym przypadku będę mieć zakaz wjazdu do Polski ? bo nie wieże w to że zabiorą u mnie samochód poza Polską ?

Proponuje uwierzyć. Jeżeli znajdujesz się na terenie UE, to rozpoczęcie procedury egzekucyjnej w twoim kraju zamieszkania nie będzie większym problemem. Najpierw jednak będą szukali majątku pozostawionego w Polsce. Zakazu wjazdu do Polski z tego powodu nie dostaniesz. Za długi do więzienia się nie idzie

muszelek napisał:
Proponuje uwierzyć. Jeżeli znajdujesz się na terenie UE, to rozpoczęcie procedury egzekucyjnej w twoim kraju zamieszkania nie będzie większym problemem. Najpierw jednak będą szukali majątku pozostawionego w Polsce. Zakazu wjazdu do Polski z tego powodu nie dostaniesz. Za długi do więzienia się nie idzie

co znaczy procedura egzekucyjna ?

Widząc jakim brakiem poszanowania a i zrozumienia dla regulaminu forum, domyślam się, że podobnie było z umową i regulaminem.

Pacta sunt servanda.

Powrót