Naliczanie odsetek od odszkodowania.

• Autor wątku Autor wątku mokul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mokul

Użytkownik
Odpowiedzi
299
Strony łączył stosunek zobowiązaniowy.
Zobowiązanie powinno być wykonane do daty d1. Ale nie zostało wykonane.
W celu określenia wysokości szkody została wykonana prywatna opinia biegłego dla strony uprawnionej.
Opinia została sporządzona w dacie d2.
Na podstawie tej opinii zobowiązany został wezwany do zapłaty kwoty 100zł w terminie d3. Nie zapłacił.
Zobowiązany został pozwany w dacie d4. Z art 471 k.c. w zw. z art 363 k.c. W związku z upływem czasu pozew był na kwotę 120 zł a odsetki żądane od daty d1.
Pozew doręczono pozwanemu w dacie d5.
Toczył się proces. W dniu (d6) orzekania wartość szkody sąd ocenił na 140 zł, ale zasądził 70% czyli 98 zł.
Składam apelację o te pozostałe 30%
Pytanie: od której daty powinny być naliczone odsetki?
Bo sąd podzielił zasądzoną kwotę i odsetki zasądził od różnych dat. Czy słusznie?

Jeśli składasz apelację to dokładnie od treści wyroku z jednoczesnym potrzymaniem żądań od daty d1. Nie zmieniasz żądań. Rozumiem jednak, że kwoty pieniężne przedstawiasz symbolicznie, a nie realnie. Odsetki ustawowe za opóźnienie.

Mam nadzieje ze uzasadnienie wyroku I instancji masz?

Dzięki za szczere chęci i odpowiedzi ale na razie nie pomogłeś zanadto.
Tak, mam uzasadnienie i oczywiście kwoty są tylko ilustracyjne.
Zdaję sobie sprawę, że moje pytanie nie jest najprostsze.
Niestety nie pomogłeś za bardzo bo brak odpowiedzi na pytanie, które zadałem.
Chciałbym w apelacji wskazać rzeczowe zastrzeżenia a nie apelować dla samej apelacji.
Dlatego czekam na opinie na temat daty/dat od których liczyć odsetki.

Pytanie: od której daty powinny być naliczone odsetki? Moja odp.: Jeśli składasz apelację to dokładnie od treści wyroku z jednoczesnym potrzymaniem żądań od daty d1. Apelacja jest od wyroku z uzasadnieniem, a nie składania rzeczowych zastrzeżeń, których wyrok nie obejmuje, a więc powtarzam odpowiedz: termin d1 i odsetki ustawowe za opóźnienie. Stare przysłowie brzmi nie sztuka patrzeć, sztuka widzieć.

@pionek1407 Już podziękowałem. Proszę nie powtarzać nic nie wnoszących wpisów.

Poproszę o wypowiedzi innych osób odpowiadające na zadane pierwotnie pytanie.

mokul napisał:
W związku z upływem czasu pozew był na kwotę 120 zł a odsetki żądane od daty d1.
Pozew doręczono pozwanemu w dacie d5.
Toczył się proces. W dniu (d6) orzekania wartość szkody sąd ocenił na 140 zł, ale zasądził 70% czyli 98 zł.
Składam apelację o te pozostałe 30%
Pytanie: od której daty powinny być naliczone odsetki?
Bo sąd podzielił zasądzoną kwotę i odsetki zasądził od różnych dat. Czy słusznie?
Ja bym pozwał o 120 zł z odsetkami od 100 zł od d3, a od 20 zł od d5. O dodatkowe 20 zł (czyli do 140 zł) trzeba było rozszerzyć powództwo w trakcie procesu - bez tego sąd nie może zasądzić 140 zł, bo orzekłby ponad żądanie. Ale gdyby rozszerzono, to od kolejnych 20 zł odsetki byłby możliwe do naliczenia od daty doręczenia pozwanemu pisma modyfikującego powództwo.

@yogi123 Dzięki za merytoryczną wypowiedź.
Mam jednak doprecyzowujące pytania.
Pozew był rozszerzany dlatego sąd orzekał uwzględniając kwotę 140.
No i teraz takie pytanie skoro zasądzono kwotę 70% ze 140 czyli 98 a więc kwotę mniejszą niż pierwotne wezwanie czy słusznym jest rozdzielenie i naliczanie odsetek w ten sposób, że od daty d3 liczone są odsetki tylko od 70 zł, od 14zł odsetki od d5 i od kolejnych 14 zł od doręczenia modyfikacji pozwu? Czy nie powinny być odsetki od całych 98zł liczone od daty d3?

I druga kwestia czy pozew można rozszerzać w II instancji jeśli ceny znowu się zmienią?
Jeśli tak to do kiedy można rozszerzać skoro w drugiej instancji może nie być rozprawy?
Czy sąd powiadamia o posiedzeniu, na którym zapada wyrok jeśli rozprawa nie jest przewidywana?

Czy słusznym jest rozdzielenie? Moim zdaniem nie, ale może na odszkodowanie składa się kilka składowych, z których od każdej należało się 70% - wówczas jak najbardziej słusznie.
W II instancji nie można rozszerzać. Sąd nie powiadamia o posiedzeniu niejawnym, tylko przesyła od razu wyrok.

yogi123 napisał:
może na odszkodowanie składa się kilka składowych
Nie. Czyli tu byłoby ewentualnie pole do apelacji. Przemyślę czy warto.
yogi123 napisał:
W II instancji nie można rozszerzać.
Tylko, że tu nie chodzi o rozszerzanie pozwu o nowe żądania. Chodzi spełnienie zadość
Art. 363. § 2. k.c. Jeżeli naprawienie szkody ma nastąpić w pieniądzu, wysokość odszkodowania powinna być ustalona według cen z daty ustalenia odszkodowania
A data ustalenia odszkodowania to przecież orzeczenie II instancji.

Zobowiązanie powinno być wykonane do daty d1. Ale nie zostało wykonane. W związku z upływem czasu pozew był na kwotę 120 zł a odsetki żądane od daty d1. Przeczytaj najpierw co sam napisales panie mokul(n)

Powrót