naliczanie odsetek osobie zmarłej WYGRAŁAM

• Autor wątku Autor wątku Aga1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aga1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
w 20003r zmarła moja mama zostawiając niespłacony kredyt w banku.Od początku deklarowałam wolę spłacania tego długu (13.000zł) jednak w ratach.Bank dopiero po 2 latach zawarł ze mną porozumienie i zgodził się na spłatę w ratach.Cały czas naliczane są jednak odsetki karne podwyższone.Spłaciłam już 8.500zł a oni chcą jeszcze 13.000zł .Z pozostawionego w dniu śmierci kapitału zostało tylko 4.500zł.Czy bank ma prawo naliczać odsetki osobie zmarłej?Proszę o pomoc.

a czy są jacyś inni spadkobiercy?
mąż, rodzeństwo?
Czy było postępowanie spadkowe?

tata nie żyje,bracia bliżniacy w momencie śmierci mamy byli nieletni teraz mają18 lat,nie mamy nikogo poza sobą.ING jest jedyny który nalicz odsetki nieboszczykowi - spłacam więcej zobowiązań ale kwoty długu zostały zamknięte na dzień śmierci mamy.BANK ING ignoruje moje pisma,a w nich prośby o zamknięcie długu na dzień śmierci mamy.Na dzień zgonu zadł. wynosiło 3ooozł z tytułu umowy o pożyczkę i 10000 z karty VISA nie było żadnych zaległości w splacie. PROSZĘ O POMOC

Niestety oświadczenie o przyjeciu/odrzuceniu spadku nie zostało złożone, więc na skutek upływu czasu przyjęła pani spadek wprost. Tym samym jest pani zobowiązana do spłaty zadłużenia.
http://forumprawne.org/o,59709.html

sad orzekł ze wszyscy przyjelismy spadek z dobrodziejstwem inwentaża

chodzi mi konkretnie czy bank ma prawo naliczac odsetki karne po smierci bo bank unika odpowiedzi na tak postawione pytanie. dlaczego chce wiecej niz wynosił dlug w dniu smierci?? dlaczego chce wiecej niz kwota maksymalnej egzekucji zawarta w umowie miedzy bankiem a moja mama
dlaczego pko zamknąl dlug na dzien smierci dluznika?? a ing nie moze?

Jeśli z dobrodziejstwem inwentarza to Wasza odpowiedzialność za długi spadkowe ogranicza sie do wartości inwentarza. Jeżeli wartość inwentarza wynosi 30.000 zł to tylko do takiej wartości odpowiadacie. Każdy z was ma udział 10.000.
Może sie ktoś przyłączy :help: i utwierdzi nas w tym lub nie :?

wartość spadku to wg. urzędu sk.35000 więc teoretycznie powinnam spłacić te odsetki, ważne jest to czy bank ma takie prawo, by naliczać odsetki osobie zmarłej. PKO poinformowało mnie, że lokaty i zobowiązania zmarłego zamyka się na dzień zgonu i tak też zrobiło.Czy są jakieś przepisy prawne, które to regulują???Nigdy nie negowałam spłaty pozostawionego kapitału. Te odsetki są bardzo wysokie -podwyższone karne.

no tak, ale to jest wartość spadku, a was jest troje, więc wartość udziału każdego z was wynosi 11.666,66.

Ogółem spłaciłam do dzisiaj prawie20000zł, i nadal spłacam między innymi PKO,chodzi o to, że w ING z kapitału pozostawionego przez zmarłą jest 4.500 i do tego 13.000zł odsetek, które ciągle rosną.Co to znaczy, że udział każdego z nas wynosi 11.666,66?Przecież jak ja nie będę spłacała to się
zwrócą do braci.na to nie mogę pozwolić.Czy bank może naliczać te odsetki czy nie to jest podstawowe pytanie! Oni unikają odpowiedzi na to pytanie.Czy ING może mieć inne przepisy niż PKO? Przecież muszą istnieć jakieś przepisy prawne, które to regulują, czemu ING unika odpowiedzi?

Pomóżcie proszę.

Tak może naliczać ponieważ to pani jest obecnie dłużnikiem.

Ale zobowiązanie widnieje dalej na nazwisko mojej mamy, ja nie przejęłam długu.To jest tak, że je tylko spłacam po wyrażeniu zgody banku.

Aga jeżeli PKO zamkneło kredyt na dzień zgonu twojej mamy musiało to uczynić na podstawie regulaminu wewnętrznego albo w oparciu o przepisy prawa (Prawo bankowe lub Kodeks Cywilny). Moja sugestja jest następująca:
Udaj się do PKO i zapytaj grzecznie na jakiej podstawie zamkneli kredyt po zmarłej w dniu jej śmierci??Musisz być dociekliwa czyli jak powiedzą na podstawie prawa bankowego to niech podadzą artykuły które to regulują itd. Może twoja zagadka sie rozwiąże.

Dziękuję Wojtku,spróbuję,ale PRAWO BANKOWE czytałam i nic tam takiego co bym mogła dopasować do mojego przypadku nie znalazłam. Jestem zdesperowana i spróbuję wszystkiego co może mi pomóc!

Poczytałam trochę kodeks cywilny i w związku z tym BARDZO proszę o radę Art.1053-czy wtedy dotyczą mnie ustalenia zawarte w UMOWIE między moją mamą a bankiem?Bo jeśli tak to bank już przekroczył swoje uprawnienia wynikające z tej UMOWY. Art.1026-jeśli dostarczyłam bankowi akt zgonu mamy w 7 dni po śmierci to czy dług nie powinien być ,,zawieszony,,na okres 6 mies.

Czy moja sytuacja jest naprawdę bez wyjścia? Przecież te naliczone odsetki nie są skutkiem mojego unikania odpowiedzialności,gdyby to były chociaż zwykłe odsetki ale karne?! Za co mnie karać, za to, że sama zgłosiłam się do BANKU z propozycją spłaty zadłużenia mojej zmarłej mamy?Przepraszam,że jestem taka namolna, ale jestem w naprawdę trudnej sytuacji - sama wychowuję syna i dwóch braci, nie mamy żadnej bliskiej rodziny,bardzo proszę o radę, i z góry bardzo dziękuję.

Ojciec za zycia wzial kredyt odnawialny. W czasie splaty kredytu zmarl. Powiadomilam o tym Bank kilka miesiecy pozniej i pokazalam im akt zgonu, zamkneli rachunek a co do kredytu umorzyli odsetki od dnia smierci taty i przekazali sprawe do windykacji.Jak wiadomo osoba przyjmujaca spadek przyjmuje rowniez dlugi. Wydaje mi sie ,ze powinni ci umorzyc odsetki naliczone od dnia smierci rodzica!!

Dziękuję girl82. Jak byś mogła napisać jakiego banku dotyczyła Twoja sprawa i kiedy miała miejsce. Może ktoś jeszcze spotkał się z podobną sprawą jak moja?

Bardzo proszę o radę,może są jakieś przepisy prawne, które takie sytuacje regulują.W PKO powiedzieli mi, ze osobie zmarłej nie nalicza się odsetek, zadłużenie zamyka się na dzień zgonu kredytobiorcy. Ale nie wiem czy to są ich wewnętrzne przepisy, czy jakieś ogólne.Gdzie mogę się tego dowiedzieć? Bardzo proszę o pomoc i za każdą radę dziękuję.

Powrót