Naliczanie odsetek przez lata bez informacji o zadłużeniu?

• Autor wątku Autor wątku xqbusx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xqbusx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witajcie,

Przypomniało mi się, że jako 13-sto letni dzieciak, wiele lat temu założyłem konto dla nastolatków w bzwbk, gdzie prawdopodobnie była opłata w wys. 2 zł za ubezpieczenie karty debetowej.

Problem w tym, że z konta przestałem korzystać 8 lat temu i całkowicie o nim zapomniałem. Mimo, że mój adres korespondencyjny nie zmienił się, nie otrzymałem od banku żadnej informacji o zadłużeniu (nie wiem czy takowe w ogóle ma miejsce).

Jeśli jednak przyjmiemy bardziej pesymistyczny wariant i odsetki są naliczane, a o zadłużeniu przez wiele lat nie jestem informowany to znaczy, że opłaty z tytułu odsetek nie obowiązują?

Czy bank może naliczać sobie % przez lata i nagle przypomnieć o zadłużeniu np. 12 lat później?

xqbusx napisał:
Czy bank może naliczać sobie % przez lata i nagle przypomnieć o zadłużeniu np. 12 lat później?
Może. Jeśli konto nadal istnieje, opłaty są nadal naliczane, to jesteś zobowiązany je zapłacić. Jedyna szansa to przedawnienie dotyczące tylko tych naliczonych opłat, które naliczono wcześniej jak okres przedawnienia.

Czy fakt, że podpisywałem umowę jako osoba nieletnia (13 lat) ma tu jakiekolwiek znaczenie? Mam tu na myśli nieświadomość (słuszną z resztą) związaną z naliczaniem opłat pomimo niekorzystania z usług banku.

Stan konta miałem zerowy, lub nawet dodatni, gdy zaniechałem z jego korzystania.

Nie mogłeś sam podpisać jako osoba nieletnia. Zapewne podpisałeś ty i opiekun prawny.

Powrót