Naliczenie dodatkowych opłat - kurier UPS

• Autor wątku Autor wątku willoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

willoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam
Jakiś czas temu wysłałem paczkę do pewnej osoby. Paczka była szeroka na około 140cm , długa na 90 i wysoka na okolo 10cm. Nie wpisałem poprawnie tych wartości w rubryce nadania przesyłki, zaniżając je, gdyż w danym momencie nie miałem jak tego zmierzyć, więc wpisywałem "na oko". Po kilku dniach przyszło "wyrównanie" od kuriera UPS 130zł (!)

Napisałem reklamacje od tej kwoty. Została ona przyjęta do rozpatrzenia w dniu 2015-03-05
Decyzje od reklamacji, oczywiście negatywną, otrzymałem dnia 20.04.2015 ! To ponad półtora miesiąca!
Stąd moje pytanie : Czy po takim okresie czasu, wg. prawa przewoźnik może odrzucić moją reklamację ?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Czy mogę się powołać tutaj na Dz.U. 2006 nr 38 poz. 266 Rozporządzenia Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 24 lutego 2006 r. w sprawie ustalania stanu przesyłek oraz postępowania reklamacyjnego.

A dokładnie na
1. odpowiedź na reklamację powinna być udzielona przez firmę kurierską niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia przyjęcia reklamacji przez firmę kurierską (§ 6 ust. 1);

2. nieudzielenie przez firmę kurierską odpowiedzi na reklamację w wymaganym terminie jest traktowane jako uwzględnienie reklamacji (§ 10).

Powrót