Naliczenie kosztów upomnienia a wpłata dłużnika

• Autor wątku Autor wątku sebi_s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebi_s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, nie było mnie w Polsce i spóźniłem się z przelewem, termin zapłaty był do 2 stycznia. Przelew został wykonany przeze mnie 8 stycznia przekazem, więc dopiero 9 stycznia trafił na konto sprzedawcy. Sprzedawca wystawił koszty upomnienia (11.60 + odsetki 0.22), które odebrałem 9 stycznia. Sprzedawca żąda zapłaty kosztów upomnienia oraz odsetek , stwierdzając że i tak już było po terminie. Uważam, że odsetki raczej powinienem zapłacić , ale czy koszty upomnienia , skoro wykonałem przelew dzień wcześniej?

Ostatnia edycja:
Przelew został wykonany dzień przed odbiorem kosztów upomnienia , czy mam je więc zapłacić? przelew - 7 stycznia, 8- stycznia odbiór kosztów upomnienia

Wydaje mi się , że znaczenie ma data odbioru , a nie data nadania pisma.

Pisma mogłeś nie odbierać wcale (nie masz takiego obowiązku). Więc w/g Ciebie koszty są nienależne, ponieważ nie otrzymałeś pisma?

Chodzi mi tylko o to czy powinienem zapłacić koszty upomnienia pomimo iż moja zapłata nastąpiła dzień wcześniej przekazem pocztowym niż odebrane upomnienie? (data księgowania=data odbioru)? Proszę o konkretną odpowiedź, bo chyba się nie rozumiemy.

Powinieneś zapłacić. Upomnienie zostało wysłane zanim nastąpiła zapłata. Płacisz za sam fakt wydania upomnienia, które wszak zostało wysłane słuszne.

sebi_s napisał:
Chodzi mi tylko o to czy powinienem zapłacić koszty upomnienia pomimo iż moja zapłata nastąpiła dzień wcześniej
Gdybyś zapłacił 1 stycznia , to byłoby dzień wcześniej .
sebi_s napisał:
Sprzedawca wystawił koszty upomnienia
Co to za sprzedawca ?
Co na ten temat mówi umowa ?

Powrót