naliczenie odsetek i innych kosztów do nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku jacek1961
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek1961

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Mam umowę syna wierzyciela o przystąpieniu do długu. Umowa nie jest realizowana, gdyż przystępujący do długu nie spłaca wierzytelności dłużnika. Chcę wnieśc sprawę do sądu o wydanie nakazu zapłaty dla przystępującego do długu. Tylko o jaką kwotę wystąpić. Odsetki potrafię wyliczyć nawet te skumulowane. A co jeśli chodzi o inne koszty ? Czy o zwrot kosztów komorniczych, które musiałem zapłacić aby komornik mógł wszcząć swoje postępowanie przeciwko dłużnikowi też w tym postępowaniu mogę wystąpić ? Jest to coś koło 500 zł i szkoda byłoby tego nie odzyskać.

jacek1961 napisał:
Mam umowę syna wierzyciela o przystąpieniu do długu. Umowa nie jest realizowana, gdyż przystępujący do długu nie spłaca wierzytelności dłużnika.
Co to za trójkąt bermudzki?

Oczywiście błąd. Mam umowę z synem wierzyciela o przystąpieniu do długu.

To jest bardziej skomplikowane niż "Moda na Sukces". Nie wiadomo czyj jest ten syn - dłużnika czy wierzyciela? Przypuszczam jednak, że nie chodzi tu o ustalenie ojcostwa, lecz o solidarność dłużników.

A poważnie: występując o nakaz zapłaty należy wskazać należność główną i dopisać aby sąd dodatkowo zasądził odsetki do dnia zapłaty (umowne albo ustawowe) oraz koszty postępowania sądowego - na wstępie nie ma potrzeby ich obliczać, bo nie wiadomo jakie będą na końcu. Koszty komornicze powinien obliczyć komornik i je wyegzekwować od dłużnika w ramach egzekucji.

Jest to syn dłużnika. Koszty komornicze z egzekucji wobec dłużnika komornik wyliczył na 500 zł, których nie ściągnął bo nie miał z czego. W efekcie ja musiałem je zapłacić. I teraz czy o te 500 zł mam prawo wystąpić w postępowaniu nakazowym wobec syna dłużnika, który spisał ze mną umowę przystąpienia do długu.

No to wezwij syna dłużnika, który po podpisaniu umowy przystąpienia do długu, jak rozumiem, stał się dłużnikiem solidarnym, do zapłaty długu głównego wraz z odsetkami do dnia zapłaty (bez wyliczania), kosztami postępowania sądowego (jakie zostały zasądzone w procesie przeciwko ojcu dłużnika) i całymi kosztami postępowania egzekucyjnego (jakie zostały określone w postanowieniu komorniczym - czy te 500 zł to całe koszty czy tylko zaliczka pobrana przez komornika?).

Jeśli syn dłużnika w odpowiedzi na to wezwanie nie zapłaci tego długu, to wtedy należy wystąpić przeciwko niemu z pozwem o zapłatę, w takim samym zakresie jak żądania przedstawione w wezwaniu do zapłaty.

Powrót