Naliczony minus na koncie - przedawnienie po 2 latach?

• Autor wątku Autor wątku sosnowiecki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Maile mogły pójść do spamu, a list mógł się gdzieś zapodać i nie dojść.
Jeśli nie było poleconego to nie ma dowodu że mnie poinformowano.

Czy banki o każdej zmianie w taryfie opłat i prowizji mają obowiązek informować listem poleconym? Raczej nie.

Przyzwoitość i uczciwość nakazywałaby kontynuowanie na dotychczasowych warunkach. Żądanie ode mnie zapłaty jest bezpodstawne.

WCJ napisał:
Opłaty niezrealizowane automatycznie widnieją jako debet.
Może się mylisz, albo "co bank to obyczaj" - chodzi mi o związany z tym bezumownym debetem BIK. W każdym bądź razie mam konkretny przypadek. Inteligo, zrobił*się taki minus przez opłaty właśnie. Wrócił człowiek po kilku miesiącach z Holandii, wpłacił na konto, temat zaległości zamknięty. W BIK nic takiego nie było odnotowane.

sosnowiecki napisał:
Nie wiem dokładnie od kiedy do kiedy naliczali. Nie pamiętam.
Kiedyś w rozmowie telefonicznej powiedziałem im że żadnych pieniędzy im nie zapłacę bo konto które zakładałem w meritum banku było za darmo a alior po przejęciu zaczął mi niemało naliczać.
Zamknąć konta nie mogłem bo musiałbym to uregulować a ja się nie poczuwam do tego.

Niestety jak wchodzi nowy właściciel, to i nowe zasady i trzeba się dostosować albo odejść. Takie informacje są oficjalnie podawane. Jedno z kont mam w Alior Banku i wg mnie są w porządku (jak są jakieś zmiany to otrzymuję informacje mailem i pocztą)

Co to znaczy oficjalnie?
A żeby odejść trzeba było zapłacić na co nie było mojej zgody.

Więc nadal będziesz dumnym posiadaczem konta w Alior Banku. ;)

Myślę że nie.
Po pierwsze, nie naliczają już chyba bo ta kwota to była rok temu a po drugie, skoro wezwali do zapłaty to pewnie konto zamknęli.

Pewny nie jestem.
Hasła nie pamiętam.
Zadzwonię do nich za tydzień lub dwa to się dowiem dokładnie jak to wygląda.
Tu akurat martwić się nie ma czym bo kwota niewielka relatywnie.

Hasło możesz sobie zrestartować na infolinii jeśli masz ten sam numer telefonu co podałeś w banku do otrzymywania kodów sms. Przyślą ci nowe hasło startowe.

Powrót