Napaść w sklepie

• Autor wątku Autor wątku sara2016
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sara2016

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Dzień dobry
Nie wiem czy powinnam pisać w tym dziale czy może w "prawo konsumenta lub koronawirus" ale obstawiam że tu.

Byłam dzisiaj w sklepie Lidl i stałam w kolejce, za mną stały matka z pełnoletnia córką, poprosiłam żeby odsunely się ode mnie bo nie mają maseczek. Wtedy się zaczęło. Matka kazała mi siedzieć cicho a córka groziła mi pobiciem i wyzywala, gdyby nie to że matka ją przytrzymywala, pobiłaby mnie. Nikt nie zareagował, łącznie z obecnymi pracownikami.
Nie chcę tego tak zostawić, czy mogę je pozwać za groźby, przemoc werbalna i próbę pobicia? Czy mam prawo dostępu do monitoringu jako dowodu?
Dziękuję i pozdrawiam

W zakresie:
- naruszenia dóbr osobistych (23, 24 kc) - pozew cywilny;
- znieważenia (jeśli do niego doszło, 216 kk) - oskarżenie prywatne;
- groźby karalne - złożyć zawiadomienie na policję/do prokuratury;

O nagrania możesz prosić, ale nikt nie ma obowiązku Ci ich udostępnić.

Skoro nie mają obowiązku udostępnić mi nagrania, to czy jeśli zgłoszę to do sądu /na policję to będą musieli im je udostępnić? Co jeśli do tego czasu usuną nagranie?
Czy to że groziła mi pobiciem zalicza się pod groźby karalne?

Jeśli je skasują (albo co bardziej realne nagranie zostanie nadpisane) to po prostu nie będzie dowodu. Jeśli chcesz mieć nagranie to wypadałoby porozmawiać z kierownikiem na spokojnie. Może udostępni. Groźba pobicia może być groźbą karalną przy czym nie należy z góry zakładać, że słowa tamtej osoby od razu stanowiły groźbę w rozumieniu 190 kk. To jedynie Twoja ocena sytuacji.

Powrót