Napilem sie soku z wielkim grzybem mimo dobrej daty

• Autor wątku Autor wątku Aksel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
cedwah napisał:
Za pomawianie grozi opdowiedzialność karna
Słuszna uwaga!
Nie wiem co się porobiło, że tak szybko co niektórzy szukają możliwości uzyskania niewspółmiernych do okoliczności odszkodowań i zaangażowania mediów w jednostkowe, nieznaczące incydenty.
Więcej rozsądku i życiowej mądrości!

man62 napisał:
Nie wiem co się porobiło, że tak szybko co niektórzy szukają możliwości uzyskania niewspółmiernych do okoliczności odszkodowań

Bieda, wyzysk, kłamliwe działania korporacji, ciężka praca za niegodziwe pieniądze, oglądanie jak oligarchia zarabia gruba kasę i śmieją się nam w twarz, ściąganie 40% haraczy z naszych wypłat na upadającą służbę zdrowia w której aby się wyleczyć trzeba zapisać się dwa lata wstecz itp itd Ludzie potrzebują pieniędzy i próbują je zdobyć wszelkimi możliwymi sposobami.

ja? odpowiedziałem tylko na pytanie z góry.;)

cedwah napisał:
Rozporządzenie Ministra Gospodarki, pracy i polityki społecznej w sprawie terminów zawiadomienia sprzedawcy o stwierdzeniu niezgodności towaru żywnościowego z umową z dnia 30 stycznia 2003 r. (Dz. U. nr 31, poz. 258.)
Tylko że ono już nie obowiązuje, bo odpadła podstawa prawna... Jako "umarłe" zaznaczone jest również w internetowym systemie aktów prawnych Sejmu.
Wychodzi na to, że obecnie należy bezpośrednio stosować tu Kodeks Cywilny i jego ogólne terminy rękojmi.

Czyli chyba najważniejszy jest ten zapis: Art. 563 k.c.
§ 1. Kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy, jeżeli
nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia, a w
wypadku gdy zbadanie rzeczy jest w danych stosunkach przyjęte, jeżeli nie
zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca po upływie czasu, w
którym przy zachowaniu należytej staranności mógł ją wykryć. Minister
Handlu Wewnętrznego może w drodze rozporządzenia ustalić krótsze
terminy do zawiadomienia o wadach artykułów żywnościowych".
NO ALE TO DIAMETRALNIE ZMIENIONO i po nowelizacji brzmi:
„Art. 563. § 1. Przy sprzedaży między przedsiębiorcami kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi, jeżeli nie zbadał rzeczy w czasie i w sposób przyjęty przy rzeczach tego rodzaju i nie zawiadomił niezwłocznie sprzedawcy o wadzie, a w przypadku gdy wada wyszła na jaw dopiero później – jeżeli nie zawiadomił sprzedawcy niezwłocznie po jej stwierdzeniu.
§ 2. Do zachowania powyższego terminu wystarczy wysłanie przed jego upływem zawiadomienia o wadzie.
Art. 564. W przypadkach przewidzianych w art. 563 utrata uprawnień z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy nie następuje mimo niezachowania terminów do zbadania rzeczy przez kupującego lub do zawiadomienia sprzedawcy o wadzie, jeżeli sprzedawca wiedział o wadzie albo zapewnił kupującego, że wady nie istnieją”.
TRUDNO teraz odnieść te przepisy do zakupu żywności przez konsumenta...

Ostatnia edycja:
Powrót