Napis na produktach

• Autor wątku Autor wątku Oskar_11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oskar_11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Produkuję do samochodów pokrowce na dźwignię zmiany biegów. Dla uatrakcyjnienia towaru chcę wprowadzić na produkcie napis. Mam wątpliwość do tego co mogę a czego nie.
1. nazwa producenta samochodu wiem że odpada
2. nazwa modelu samochodu np GOLF, PICASSO, MONDEO czy taki napis jest dopuszczalny ??
3. nazwa wysosażenia np. Elegance, Expression, Privilage czy jest dopuszczalna ??
4. napis typu TDI, GTI, QUATTRO czy jest dopuszczalny ??
Jeżeli jakaś nazwa jest zastrzeżona to gdzie mogę znaleść stronę www żebym mógł ją w razie wątpliwośći sprawdzić.
Nazwa producenta samochodu i jego logo na zdrowy rozsądek jest nazwą zastrzeżoną ale do pozostałych wyrazów nie mam pojęcia.
Jak to sprawdzić zeby nie narobić sobie niepotrzebnych klopotów.

Witaj,

różnie może być, lista zastrzeżonych znaków towarowych na Polskę znajduje się w bazach rzędu Patentowego http://www.uprp.pl Musisz poszukać. To co nie jest zastrzeżone, jeśli idzie o znaki towarowe, możesz używać. Jeśli zaś są zastrzeżone - użyć można, w ogólności, po uzyskaniu zgody właściciela tychże praw ochronnych. Jeśli chcesz sprzedawać tylko na Polskę. Jeśli chciałbyś to eksportować, to pamiętaj, że w innych krajach zakres ochrony może być inny.

Jeszcze trzeba zwrócić uwagę na formę napisów czy znaków, nie będących zastrzeżonymi znakami towarowymi, ale mających charakterystyczną dla danego producenta postać (kształt, kolory, etc.). Takie charakterystyczne oznaczenia mogą stanowić utwór w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach ochronnych z 1994 roku, a tym samym posiadać ochronę prawnoautorską. I wtedy są dwa wyjścia:
1. zdobyć zgodę właścicieli praw autorskich do tych znaków, oznaczeń;
2. stworzyć nową formę (kształt, czcionka, kolorystyka...) tychże napisów, znaków, tak, aby nie kojarzyła się z używanymi przez producenta.
Nie ma niestety żadnego rejestru takich utworów.

Dzięki za odpowiedź.
Swoja drogą ta baza danych Urzędu Patentowego RP dość uboga. Przeglądałem tylko kilka nazw ale dla przykładu logo marki Citroen, Toyota nie figuruje w tym spisie. Każdy zna jak ono wygląda czy zatem w Polsce nie jest ono strzeżone ?
Nasuwają sie kolejne pytania dla przykładu wpisująć frazę "307" ( co ma się odnosić do modelu Peugeota ) wyszukiwarka znajduje jakieś dwie pozycje tylko nie wiem czego się one tyczą. Fraza występuje tylko jako dwuczłonowa "Peugeot 307", samego "307" nie znajduje. Nie ma pokazanego żadnego wzoru napisu "307" takiego który jest na karoserii samochodu, czy zatem "307" nie jest znakiem chronionym ?
Kolejny przykład "Picasso" który ma sie tyczyć Citroena Picasso. Wyszukiwarka znajduje kilka wzorów graficznych z nazwą Picasso dla przykładu wyrobów perfumeryjnych, wyrobów telekomunikacyjnych każdy jest inny ale wzoru graficznego "Picasso" w takiej formie w jakiej widnieje na samochodzie nie ma. Jak to interpretować ?
Wyszukująć frazę " Picasso " w międzynarodowej bazie danych wyszukiwarka znajduję taką frazę gdzie jest pokazane dokładnie taki wzór graficzny który widnieje na samochodzie.
Kolejny przykład "TDI" co sie odnosi do wersji silnika produkowanego przez koncern VW/Audi. Wyszukiwarka znajduje taką pozycję bez żadnego wzoru graficznego tylko znowu nie wiem czego sie on tyczy ? Nie jest to przecież nawet nazwa modelu samochodu. Czy jest to zatem zastrzeżony wzór którego i tak obejrzeć nie można czy też zastrzeżona nazwa gdyby ktoś chciał np wyprodukować silnik i także go w ten sposób nazwać ?
Pytan a pytań, zapewne kogo by się nie zapytać inaczej to zinterpretuje.

Jeszcze kolejna kwestia.
Przeglądając sklepy internetowe, portal aukcyjny allegro niektórzy sprzedawcy w swojej ofercie mają produkty dla przykładu meblowe typu narzuty na meble , motoryzacyjne typu dywaniki samochodowe, pokrowce na siedzenia gdzie jest widoczny napis oraz model samochodu dla przykładu AUDI A4 dokładnie w takiej formie graficznej jaka widnieje na samochodzie. Jest także widoczna informacja w której powołują się na art.156 ust.3 PWP który mówi :
Art. 156.
Prawo ochronne na znak towarowy nie daje uprawnionemu prawa zakazywania
używania przez inne osoby w obrocie:
...
3) zarejestrowanego oznaczenia lub oznaczenia podobnego, jeżeli jest to konieczne
dla wskazania przeznaczenia towaru, zwłaszcza gdy chodzi o oferowane
części zamienne, akcesoria lub usługi;

Czyli czy było by dopuszczalne umieszczenie na moim produkcie napisu np: Audi A4 w dokładnie takiej formie graficznej w jakiej widnieje na modelu samochodu gdybym zaraz przy tym napisie umieścił jeszcze coś w stylu " Przeznaczone do: Audi A4"
Dodatkowo w ofercie sklepu przy produkcie dokładna informacja że napis nanoszony na produkcie ma jedynie charakter informacyjny do jakiej marki lub modelu samochodu produkt jest przeznaczony i nie ma sugerować, że jest to produkt oryginalny producenta samochodu.

Takie coś podpatrzyłem tylko czy jest to dobrze interpretowane?

Tak, tylko pamiętaj, że to zawsze będzie twoja decyzja o skorzystaniu z Art.156. i w razie ewentualnego konfliktu, to Ty będziesz musiał udowodnić, że jesteś w prawie. Ale fakt, wielu producentów tak robi, choć, jak się patrzy zupełnie z boku, to w większości przypadku wygląda to jak jazda po bandzie...

Bo tak na prawdę to taki dywanik oznaczony powinien być logiem producenta, zaś na opakowaniu mogłoby być zasygnowane, że to do danego typu samochodu... Ale jak będzie logo na dywaniku, to i darmowa reklama jest, i klient, który kupi, może pochwalić się oryginalnym, markowym dywanikiem...

Też mi się tak wydaje, przez to pytam żeby poznać opinię. Choć trzeba przyznać, że niektórzy dłuuuuugo juz tak ciągną.
Chciałbym jeszcze wrócić do wcześniejszej twojej odpowiedzi.
"stworzyć nową formę (kształt, czcionka, kolorystyka...) tychże napisów, znaków, tak, aby nie kojarzyła się z używanymi przez producenta"
Jak pisałem baza danych na stronie www.uprp.pl jest naprawdę uboga w informację tym bardziej znaki graficzne są przedstawione beznadziejnie lub wcale. Niemniej orientuję sie jak wygląda wzór napisu stworzony przed producenta do konkretnego modelu.
Nazwy producenta i jego logo nie mam zamiaru umieszczać nawet w zmienionej formie ale np. napis modelu samochodu ciągnąc dalej przykład " Picasso " w zupełnie zmienionej formie graficznej nie przypominającej wzoru producenta można umieścić ??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Oskar_11 napisał:
Nazwy producenta i jego logo nie mam zamiaru umieszczać nawet w zmienionej formie ale np. napis modelu samochodu ciągnąc dalej przykład " Picasso " w zupełnie zmienionej formie graficznej nie przypominającej wzoru producenta można umieścić ??
oczywiście przykładowy napis Picasso w swojej formie stosowanej przez producenta będzie posiadał ochronę prawnoautorską z uwagi na swój indywidualny i twórczy charakter (choć w reklamie malował go robot ;)), ale samo słowo już nie. Więc zmieniając formę można użyć.

PS Zmieniłem link, bo wskazywał na pewną partię... ;)

Powrót