Napisanie do tej samej osoby na różnych portalach a stalking

• Autor wątku Autor wątku samotnyzagubiony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samotnyzagubiony

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Hej! Napisałem na portalu randkowym nazwijmy go X do dziewczyny "Hej, co słychać?".. No i ona odpisała słucham? To ja " Jak u Ciebie? Jak mija dzień?" To ona, napisała, że czuje się stalkingowana i ją osaczam... Nie wiem na jakiej podstawie...
Później skojarzyłem, że pisałem z nią na portalu nazwijmy go Y w lipcu tamtego roku, ale normalnie pisaliśmy i później podała numer telefonu, trochę rozmawialiśmy, ale później napisała, że jednak nie pasujemy do siebie. No to ja numer skasowałem i kontakt się urwałem
No po prawie roku napisałem do niej na innym portalu (czyli X), ale nie skojarzyłem, że to ta sama dziewczyna co prawie rok temu jednak zrezygnowała z rozwijania znajomości.

Napisałem, że przepraszam, że nie skojarzyłem zdjęcia (wtedy miała inne zdjęcie profilowe) i tyle... Zablokowałem ją (jest taka funkcja).
Czy ona może np. iść do sądu i oskarżać o stalking, w sensie, że napisałem do niej wiadomość z zapytaniem co u niej i jak mija dzień i nie skojarzyłem, że pisałem prawie rok temu na innym portalu z nią i jednak nie chciała już pisać.

Ja już nie czaje tych kobiet. Kiedyś to normalnie ludzie się poznawali.

Stalking to uporczywe nękanie.
Pana działania nie mają charakteru uporczywego, bez obaw.

Przepis prawny:
Art. 190a. § 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Nie pisałeś do niej w sposób ciągły, więc nie może być mowy o nękaniu, a nawet jeśli wzbudziłeś w niej poczucie osaczenia, to jest ono nieuzasadnione. Co do istotnego naruszenia prywatności - w Twoim przypadku także do tego nie doszło. Przestępstwa nie popełniono.

Dziękuje za odpowiedzi.
Jakieś dziwne czasy się robią... Ehhh...

Powrót