Napisy do Anime

• Autor wątku Autor wątku Tanis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tanis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich

Nurtuje mnie pytanie odnośnie "praw autorskich" do napisów Anime. Jeżeli nie ma danego anime np. "To Love Ru" Autor robiący napisy do wszystkich odcinków ma zagwarantowane chronienie jego napisów prawami autorskimi? Czy nie posiada takowych iż nie zdobył licencji na te anime?

Dziękuję za odpowiedź. Tanis

Posiada do nich prawa autorskie, mimo że sam łamie prawo, rozpowszechniając je.

Jest wielka kłótnia na ten temat iż anime, które nie jest licencjonowane w Polsce można dowolnie tworzyć do niego napisy zachowując jak to człowieczek mi napisał:

kappuchu: "Licencje są strefowe podzielone na regiony. Mówiłem ci, poczytaj sobie"

I już nie wiem w co wierzyć ;/ to dajmy anime załatwione załóżmy legalnie sobie kupił człowieczek w Japonii przywiózł do Polski wypuścił napisy do niego to posiada te "regionalne" prawo autorskie? Z góry dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. Bo naprawdę jak już 20 osoba z pewnego serwisu a nawet admini wmawiają, że ich napisy są chronione prawem autorskim to można zdębieć dodam iż zostałem zbanowany na ich serwisie za to iż głoszę "herezję" iż nie posiadają do tych napisów stworzonych przez siebie prawa autorskich.

To ze kupil plyte nie znaczy ze moze np. te plyte powielac i sprzedawac.
Tak samo nie moze rozpowszechniac napisow (jako utworu zaleznego).

Autor napisow ma oczywiscie prawa autorskie do tlumaczenia i opracowania.
Jednak jest to utwor zalezny (poczytaj w ustawie) i na jego rozpowszechnianie konieczna jest zgoda wlasciciela praw autorskich utworu zrodlowego (w tym przypadku wydawcy anime, nie ma znaczenia ze nie dziala w Polsce).

Tzn. jest wyjątek - można je rozpowszechniać nieodpłatnie w ramach osób znajdujących się w stosunku osobistym (dozwolony użytek osobisty).

Powrót