napój typu cola, ser typu feta

• Autor wątku Autor wątku bizbiz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
B

bizbiz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Czy mozna na ulotkach i w menu restauracji napisac:
- ser typu feta jezeli uzywamy np. marki favita?
- napoj typu cola jezeli uzywamy np. marki wlasnej cola biedronka?
(widzialem ze nawet na pepsi jest napisane napoj typu cola)
wiec jak to jest z serem te tak mozna?

problem widze w tym, ze z moich informacji wynika, ze jezlei uzywam np. sera favitta w pizzerii to nie moge pisac w menu ze feta bo to znak zakazany i wprowadza klientow w blad
ale czy moge pisac w menu "ser typu feta" czy musze "ser favita"?

LeszsekS napisał:

Oczywiscie zastrzezony... moze odnosic sie tylko do serow produkowanych w grecji.. z tego co wiem kontroluje to chyba w restauracjach inspekcja handlowa

bizbiz napisał:
sera favitta w pizzerii to nie moge pisac w menu ze feta
Ser favitta nie jest serem feta i tylko o to chodzi, by konsument był jak najbardziej dokładnie informowany o tym co spożywa (i za co płaci)
NIech pan sobie przeczyta to:
Proszę czekać, trwa wczytywanie danych ... (ten zielony) w kontekście co to jest artykuł "zafałszowany" i jaka kara za to grozi

HenRab napisał:
Ser favitta nie jest serem feta ...
Przecież nikt nie pisze, że to ser "feta" - grecki regionalny chroniony produkt. Wskazywanie, że jest to ser typu feta można uznać za wskazanie receptury, składu, pochodzenia. Nie widzę automatycznych znamion zafałszowania produktu w dodatku gdy są podane faktyczne składniki.

PS.
Jak czytam jest to faktycznie ser typu feta, lecz to nie jest problem prawnoautorski.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
lecz to nie jest problem prawnoautorski.
Bo to w ogóle nie dotyczy twojego konika (prawa autorskiego)
Tylko prawa żywnościowego.
LeszsekS napisał:
Przecież nikt nie pisze, że to ser "feta" - grecki regionalny chroniony produkt. Wskazywanie, że jest to ser typu feta można uznać za wskazanie receptury, składu, pochodzenia.
Nie rozumiemy się, bo piszemy o innych kwestiach,
W poprzednim poście wskazałem,dlaczego nie można pisac ser feta jeśli to faktycznie nie jest ser feta, wraz z podstawą prawną, zawierającą sankcję administracyjną.
LeszsekS napisał:
Nie widzę automatycznych znamion zafałszowania produktu w dodatku gdy są podane faktyczne składniki.
Nie napisałem,ze użycie określenia "typu feta" będzie automatycznie kwalifikowane jako zafałszowanie.

HenRab napisał:
... Nie napisałem,ze użycie określenia "typu feta" będzie automatycznie kwalifikowane jako zafałszowanie.
Udzieliłem odpowiedzi Pytającemu w kontekście Twojej wypowiedzi.

bizbiz napisał:
...
- ser typu feta jezeli uzywamy np. marki favita?
- napoj typu cola jezeli uzywamy np. marki wlasnej cola biedronka?
...
Nie narusza to prawa autorskiego jak i prawa własności przemysłowej. Nie narusza to również Ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Udzieliłem odpowiedzi Pytającemu w kontekście Twojej wypowiedzi.
:?::?:
skoro twój post brzmi tak:
LeszsekS napisał:
Przecież nikt nie pisze, że to ser "feta" - grecki regionalny chroniony produkt. Wskazywanie, że jest to ser typu feta można uznać za wskazanie receptury, składu, pochodzenia. Nie widzę automatycznych znamion zafałszowania produktu w dodatku gdy są podane faktyczne składniki.
LeszsekS napisał:
Nie narusza to prawa autorskiego jak i prawa własności przemysłowej.
Brawo!
Rozumiem,ze jestes ekspertem tylko w dziedzinie autorskiego/własnosci przemysłowej,ale uwierz mi prawo ma rózne gałezie...
LeszsekS napisał:
Nie narusza to również Ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Tez tak sądzę, ale z serem "typu feta" byłbym ostrożny - najlpeiej spytac sie u źródła: dih@uokik.gov.pl
Jak tam nie będa wiedzieć to juz nigdzie...

HenRab napisał:
... ale uwierz mi prawo ma rózne gałezie...
Co Ty powiesz :what:, masz zamiar o tym tutaj podyskutować?
HenRab napisał:
... ale z serem "typu feta" byłbym ostrożny ...
Masz do tego prawo, możesz również Użytkownikowi zaproponować wystosowanie oficjalnego pisma do właściwego Urzędu tylko po co. To jest ser typu feta.

LeszsekS napisał:
Co Ty powiesz , masz zamiar o tym tutaj podyskutować?
Nie, uznaję za wystarczające tobie o tym przypomnieć, bo zdajesz sie czasami o tym zapominać, o czym niech swiadczy fakt,ze nawet ta sprawę rozpatrywałeś wstępnie w kontekście prawa autorskiego.
LeszsekS napisał:
Masz do tego prawo
dziękuje za uznanie mego prawa do własnego zdania (tak, to ironicznie było)
LeszsekS napisał:
pisma do właściwego Urzędu tylko po co.
po to by rozwiać jego uzasadnione wątpliwości, by miał tzw."podkładkę" w wypadku ewentualnej kontroli - dwa powody wystarczą?
LeszsekS napisał:
To jest ser typu feta
No niewątpliwie, nawet sam to raczyłeś sprawdzić - przypuszczam "guglając" ów produkt(twój #7).
Pytanie tylko czy można tak napisac w wykazie składników przedstawianym klientom w kontekście przepisów prawa - moim zdaniem tak, aczkolwiek rozporządzenie 1169/2011 mówi o "wykazie składników" nie dopuszczając wprost stosowania wyrażeń "typu cośtam", stąd też rozsądnym byłoby zapytanie tych którzy to kontrolują i będą znali odpowiedź.

temat uważam za wyczerpany.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
HenRab napisał:
... o "wykazie składników" nie dopuszczając wprost stosowania wyrażeń "typu cośtam", ...
Wskaż miejsce w przytoczonym rozporządzeniu określające ową niedopuszczalność, samo określenie "ser typu feta" jest wskazaniem składnika choćby z uwagi na fakt, że trudno w menu wskazać konkretną markę sera tak jak nie wskazuje się konkretnej marki innego składnika produktu. Odróżnij nazwę marki od nazwy sera.

LeszsekS napisał:
Wskaż miejsce w przytoczonym rozporządzeniu określające ową niedopuszczalność
Miałem już tu nie wchodzić,ale tak mnie rozbawił twój post,ze poświecę wątkowi minutke uwagi.
Pomijając kwestię, że twój zapis jest niespójny z moją wypowiedzią gdyż napisałem,że:
HenRab napisał:
nie dopuszczając wprost stosowania wyrażeń "typu cośtam",
ty kazesz mi wyszukiwać przepisu, który tego zabrania.
Napisałem,ze nie dopuszcza stosowania takiego zapisu wprost a ty każesz sobie podac na tacy przepis który tego zabrania - widzisz róznicę?
Udowodnij wielbłądzie,że jesteś wielbłądem. Albo ze nie jesteś- wedle uznania.
Ale idąc twoim stylem:udowodnij,ze jakikolwiek przepis obowiązującego prawa żywnościowego dopuszcza stosowanie w wykazie składników określenia "ser typu x".
LeszsekS napisał:
Odróżnij nazwę marki od nazwy sera.
Odrózniam, a ty odróżniasz "składnik" od "składnika typu cos tam"
Art. 2 ust 1 lit f w związku z art 18 ust 1 i załacznikiem VII cześć B(tabelka) rozporządzania o którym dyskutujemy

Tym razem naprawdę temat już wyczerpany

HenRab napisał:
... załacznikiem VII cześć B(tabelka) ...
Warto czytać ze szczegółami:

mogą być oznaczane nazwą tej kategorii zamiast nazwy szczegółowej.
Pod warunkiem, że prezentacja nie odnosi się do konkretnego rodzaju sera może być oznaczone jako "Ser" Pytający odnosi się do konkretnego rodzaju sera - sera typu feta.
Zacytowana przez Ciebie treść wcale nie wskazuje aby taka informacja była błędna.

Można również tutaj zacytować Art. 17 ust. 1. tegoż rozporządzenia
1. Nazwą środka spożywczego jest jego nazwa przewidziana w przepisach. W przypadku braku takiej nazwy nazwą środka spożywczego jest jego nazwa zwyczajowa, a jeśli nazwa zwyczajowa nie istnieje lub nie jest stosowana, przedstawia się nazwę opisową tego środka spożywczego.
Zatem jeśli nie ma w przepisach przewidzianej nazwy do tego typu sera, a takiej nie znalazłem póki co, nie stoi nic na przeszkodzie aby używać nazwy jak wyżej.

Ostatnia edycja:
mysle ze nazwa zwyczajowa to "ser salatkowy" (czego jednak wolalbym uniknac bo wg mnie nie jest to tak oczywiste dla kazdego klienta co kryje sie pod tą nazwą w odroznieniu do sera typu feta...) i w takim razie nei mozna uzywac wyrazenia "ser typu feta"?

bizbiz napisał:
... w takim razie nei mozna uzywac wyrazenia "ser typu feta"?
Taka nazwa typu sera jest używana, ale o takie szczegóły pytaj już na forum kulinarnym.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót