Naprawa gwanrancyjna samochodu

• Autor wątku Autor wątku Herbi237
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Herbi237

Witam, 2 miesiące temu oddałem samochód do naprawy zwykłemu osiedlowemu elektromechanikowi prowadzącemu dzialanośc gospodarczą. Po 2 tygodniach naprawy odebrałem samochód zapłaciłem prawie 1.500,00zl i powiedział ustnie ze daje mi rok gwarancji. Fakturę nie chcial mi wystawić! Po odebraniu samochodu stwierdziłem ze nie dzialaja mi abs, esp, klimatyzacja oraz wiele innych funkcji. Mechanik powiedzial ze zamowi taki element i po nowym roku mi wmontuje i będzie ok. Pech chcial ze po około 3 tygodniach gdy wybrałem się na sylwestra samochod się znowu zepsuł (nie chciał znowu odpalic) w miejscowości oddalonej ~50km od pierwszego mechanika. Od razu dzwoniłem do tego mechanika co mam zrobic. Uzgodnilismy telefonicznie ze zadzwonię po mechanika z miejscowsci w ktorej mi się popsul samochod. Po sholowaniu samochodu i oględzinach stwierdzono ze uszkodzeniu ulegly znowu te same elementy które mi 1 mechanik wstawial. 1 mechanik powiedział ze te czesci które wlozyl były naprawiane (dal innemu mechanikowi do naprawy). 2 mechanik wymienil mi te uszkodzone czesci (stwierdzil ze już nie nadawaly się do naprawy) teraz 1 mechanik się nie odzywa, chce od niego zwrotu pieniedzy za czesci które mi wymienil i się uszkodzily po 1 miesiacu !.

Proszę o pomoc jak mam się zachować w takiej sytuacji.
Niestety nie mam spisanej żadnej umowy z 1 mechanikiem, wszystko na gebe.

i powiedział ustnie ze daje mi rok gwarancji
Czyli nic Ci nie dał.

Fakturę nie chcial mi wystawić!
Jak masz dowód, że on naprawiał to możesz ewentualnie rozważyć powiadomienie US.

2 mechanik wymienil mi te uszkodzone czesci [...] chce od niego zwrotu pieniedzy za czesci które mi wymienil
A jak udowodnisz teraz, że to były te części? (art 6 KC)

Powrót