Naprawa nowego auta w ASO

• Autor wątku Autor wątku copley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

copley

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Proszę o pomoc w poniższym temacie:

Kupiłem nowe auto z 2 letnią gwarancją u Dealera w Polsce.
Po połowie roku od odebrania auta zgłosiłem usterkę w postaci lekkiego blokowania się pokręteł w desce rozdzielczej ( w trakcie obrotu 360 stopni w pewnym momencie jest opór, prawdopodobnie złe spasowanie elementów). Zgłosiłem usterkę na gwarancji razem z dwiema innymi. Serwis wykonał naprawę jednak pokrętła dalej się lekko blokowały.

Po roku od tej sytuacji będąc w ASO z powodu kolejnej usterki zgłosiłem chęć naprawy poprawnej tamtej związanej z pokrętłami. Serwis stwierdził, że od początku wiedziałem, że naprawa nie pomogła i nie zgłosiłem tego niezwłocznie czekając specjalnie dłuższy czas aby zgłosić to jak najpóźniej aby gwarancja obejmowała element naprawiany jak najdłużej.

Dealer twierdzi, że element jest drogi i Gwarant czyli "marka x" może odmówić wymiany/ponownej naprawy z racji nie zgłoszenia braku poprawy po naprawie w terminie niezwłocznym. Gdy zapytałem jaki to termin to Pani w serwisie powiedziała, że to 30 dni.

Proszę o pomoc. Element to konsola w desce rozdzielczej w cenie około 6 tyś złotych. Jest to marka pozycjonowana jako premium. Czy ich zachowanie jest prawidłowe ? Na co się powołać ?

Nie chciałem nic wymuszać, nie wiedziałem nawet, że na wymienione części jest dodatkowa gwarancja 2 lata, pomyślałem tylko, że zgłoszę to przy okazji i teraz mam problemy.

Rozumiem. Czy mogę reklamować to z tytułu rękojmi u tego samego dealera ? Ma prawo odmówić mi powołując się na późne zgłoszenie nie wystąpienia poprawy po naprawie z tytuły gwarancji ?

Powrót