Naprawa pasa drogowego - zjazdu do posesji

• Autor wątku Autor wątku wysoki210
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wysoki210

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, zwróciłem się do urzędu w sprawie naprawy zapadniętej kostki brukowej na zjeździe do mojej działki. Ku mojemu zdziwieniu w odpowiedzi otrzymałem, że zgodnie z art. 4 pkt 20 oraz art.30 Ustawy z dn. 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz.U.2023 poz 645 z późn. zm.) utrzymanie zjazdów zapewniające m.in. bezpieczeństwo ich użytkowania należy do właścicieli lub użytkowników gruntów przyległych do drogi. Dodatkowo zostałem wezwany do niezwłocznego doprowadzenia nawierzchni do parametrów zapewniających bezpieczne korzystanie z niego. Zjazd znajduje się w pasie drogowym, nie jestem jego właścicielem, nie wykonywałem nawierzchni na zjeździe. Zapadnięcie kostki wynika z niewłaściwego wykonania nawierzchni. Czy jest tak, że to ja we własnym zakresie i z własnych środków muszę wykonać naprawę? z góry dziękuję za odpowiedź i wsparcie. Pozdrawiam

gryffinian napisał:
A skąd to wiesz?

Ponieważ są dwa podjazdy do posesji. Wykonane w tym samym czasie (kilka lat temu), tak samo eksploatowane i w jednym wszystko jest w porządku natomiast w opisywanym kostka się zapadła. To pozwala mi podejrzewać, że zjazd został niewłaściwie wykonany.

tak samo eksploatowane i w jednym wszystko jest w porządku natomiast w opisywanym kostka się zapadła
Moim zdaniem to żaden dowód. Natężenia ruchu na nich raczej nie mierzysz...

Wykonane w tym samym czasie (kilka lat temu)
A kto je wykonał i przy jakiej okazji i kiedy? Jeśli niedawno była przebudowa drogi i drogowcy to jest szansa coś wskórać. Jeśli nie - to patrz art. 30 UoDP

Ostatnia edycja:
gryffinian napisał:
Moim zdaniem to żaden dowód. Natężenia ruchu na nich raczej nie mierzysz...

A kto je wykonał i przy jakiej okazji i kiedy?

Wykonane zostały wraz z drogą oraz chodnikami dla pieszych przy okazji budowy drogi około 8-10 lat wstecz.

Ostatnia edycja:
No to kwestia jeszcze kiedy? Może gmina załatwi to w ramach rękojmi od wykonawcy i może umów się w tej sprawie na rozmowę, jeśli droga była wykonana niedawno. Jeśli nie to odp. masz od gminy.

gryffinian napisał:
No to kwestia jeszcze kiedy? Może gmina załatwi to w ramach rękojmi od wykonawcy i może umów się w tej sprawie na rozmowę, jeśli droga była wykonana niedawno. Jeśli nie to odp. masz od gminy.

Czy powinienem się teraz zwrócić do gminy o wydanie pozwolenia na zajęcie pasa drogowego na czas naprawy oraz poprosić o przedłożenie dokumentacji technicznej do wykonywanej pracy?

Czy powinienem się teraz zwrócić do gminy o wydanie pozwolenia na zajęcie pasa drogowego na czas naprawy
Tak.

oraz poprosić o przedłożenie dokumentacji technicznej do wykonywanej pracy?
Możesz aczkolwiek nie jest to konieczne skoro jest to kostka. Prawdopodobnie do naprawy będzie podsypka piaskowo-cementowa i ponowne ułożenie.

gryffinian napisał:
Tak.

Możesz aczkolwiek nie jest to konieczne skoro jest to kostka. Prawdopodobnie do naprawy będzie podsypka piaskowo-cementowa i ponowne ułożenie.

Skoro nie da się inaczej będę musiał to naprawić samodzielnie.

Dziękuję bardzo za pomoc i serdecznie pozdrawiam.

Powrót