Naprawa pierścionka na gwarancji

• Autor wątku Autor wątku yoasia91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yoasia91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam problem z pierścionkiem zaręczynowym. Został on zakupiony 15.12.2014, niestety ostatnio zaczęły mi odpadać od niego cyrkonie. Byłam zapytać w sklepie co mam zrobić w tej sytuacji i Pani powiedziała, że z paragonem mam rok gwarancji. I tu jest problem, ponieważ narzeczony paragon wyrzucił... Czy mogę iść do sklepu i poprosić o kopię paragonu jeśi podam datę i godzinę zakupu? Jedyne co mogę mieć w tej chwili to wydruk z konta, że w danym sklepie był zakup, ale to raczej nie wystarczy, ponieważ nie ma tam wypisanego produktu. Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
... a poza tym być może pierścionek posiada roczną gwarancję i stąd konieczność posiadania paragonu (do celów reklamacji na podstawie gwarancji)
Ewentualnie pierścionek sprzedano jako używany i objęty jest roczną ochroną z ustawy konsumenckiej.

Nawet jeżeli warunki gwarancji to zakładają a klient się na to świadomie godzi?

Jeśli na dokumencie gwarancyjnym są wszystkie dane, żądanie dowodu zakupu od osoby, która chce skorzystać z gwarancji, nie ma żadnych podstaw prawnych.

W tym przypadku sprzedawca nie wydał żadnej gwarancji. "Paragon jest gwarancją" to powszechna praktyka, ustne zobowiązanie i nic więcej.

Dziękuję za odpowiedzi! :) Jutro pojadę do sklepu i spróbuję coś załatwić.

cedwah napisał:
Jeśli na dokumencie gwarancyjnym są wszystkie dane, żądanie dowodu zakupu od osoby, która chce skorzystać z gwarancji, nie ma żadnych podstaw prawnych.
Podstawą może być treść umowy między stronami o udzielenie gwarancji na produkt.
Strony ustalają, że do spełnienia świadczenia jest konieczne przedstawienie karty gwarancyjnej z paragonem.

O odpowiedzialności sprzedawcy za wady stanowi dokument gwarancyjny wydany kupującemu, a nie dowód zakupu, który potwierdza zawarcie umowy sprzedaży, a nie udzielenie przez sprzedawcę gwarancji.

A jeżeli treść dokumentu gwarancyjnego stwierdza jego nieważność w przypadku braku paragonu?
Przy czym zapis taki jest częścią karty gwarancyjnej podpisanej przez strony.

Powrót