naprawa w ramach reklamacji z ustawy a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku angelika_91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angelika_91

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam

Czy ktoś się orientuje jak się ma bezpłatna naprawa oferowana przez sprzedawcę ( w ramach reklamacji z ustawy) do gwarancji udzielonej przez producenta? Sprzedawca zamiast wymiany towaru proponuje bezpłatną naprawę ale obawiam się że może to spowodować utratę gwarancji udzielonej przez producenta......

Czytałam. Otrzymałam warunki gwarancji napisane w dużym skrócie + instrukcję obsługi jedynie w języku angielskim. Sprzedawca proponuje bezpłatną naprawę ponieważ AKTUALNIE nie ma danego towaru aby go wymienić. Podejrzewam że to kolejna wymówka, ale nie mam jak tego udowodnić. Chodzi mi o to czy w związku z tym muszę zgodzić się na naprawę jeśli grozi to utratą gwarancji ? Z góry dziękuje

Ostatnia edycja:
Nie masz obowiązku godzenia się na to co powie sprzedawca, aczkolwiek jego odmowa może być zasadna.

nomnes napisał:
Nie masz obowiązku godzenia się na to co powie sprzedawca, aczkolwiek jego odmowa może być zasadna.

rozumiem, że nie muszę się na nic godzić, ale dokładnie chodzi mi o kwestie jak ma się bezpłatna naprawa do utraty gwarancji...... czy ktoś może wie coś więcej na ten temat? W moim odczuciu utrata gwarancji z powodu naprawy w ramach reklamacji z ustawy (na nowy zakupiony towar który okazał się zepsuty) stanowi "rażącą niedogodność" dla kupującego..... a co Państwo myślą na ten temat?

Ostatnia edycja:
Powrót