Naprawa z OC sprawcy

• Autor wątku Autor wątku michaubpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No nie sądzę że odbędzie się to tak łatwo i przyjemnie skoro już odmówili wypłaty za potłuczone xenony, które nie były fabrycznym wyposażeniem pojazdu. Ale oczywiście trzymam kciuki aby tak się to właśnie odbyło...

Piasek80 - pokaż mi przepis który zabrania wymienić lampy na lampy z homologacją .

Homologacja jest dla Policji i dla diagnosty. Ew. jej brak może być podstawą odmówienia wypłaty odszkodowania bądź jego obniżenia jeżeli ubezpieczyciel w toku postępowania wyjaśniającego stwierdził iż dany element pojazdu nie posiadający homologacji przyczynił się lub mógł być przyczyną zdarzenia.
Mówimy o wyposażeniu pojazdu w chwili ubezpieczenia i o kwocie zwrotu odszkodowania w chwili kolizji. Wszak nikt nie zabrania wymiany starych zużytych elementów pojazdu na dobre, lepsze, sprawne i nowe jednakże stosowne przepisy regulują co takową zmiana jest a co nie. A dokładniej brak przepisów w tej materii i swoboda interpretacji OWU oraz KC przez działy prawne ubezpieczycieli. Dlatego w interesie właściciela pojazdu leży aby "kosztowne" zmiany czy modyfikacje uwzględniał przy wycenie pojazdu do ubezpieczenia.

Piasek80 napisał:
No nie sądzę że odbędzie się to tak łatwo i przyjemnie skoro już odmówili wypłaty za potłuczone xenony, które nie były fabrycznym wyposażeniem pojazdu
W cytowanym przeze mnie artykule jest mowa o przywróceniu do stanu poprzedniego czy fabrycznego?
To co tu piszesz jest prawdą, ale tylko przy usuwaniu szkód z AC, regulowanych przez OWU a nie kodeks cywilny !!!!!
Tu jest mowa o OC sprawcy. Zrozum to w końcu :mad:

Ostatnia edycja:
Ja myślę że cały ten temat poruszył już tyle wątków że autor ma aż nadto powodów aby pisać odwołanie od wyceny i zarządać zwrotu kosztów za xenonowe lampy. Darujmy sobie dalsze udowadnianie i poczekajmy jaki będzie decyzja ubezpieczalni sprawcy kolizji.

z innej beczki wymieniłem lampy przed ubezpieczeniem czy mam obowiązek poinformować TU sprawcy x którego nie znam z tego co piszesz nakładasz nowy obowiązek na ubezpieczającego się aby powiadomił wszystkie TU paranoja . zadam ponownie pytanie zmieniłem xeony na tańsze lampy niż samochód był wyposażony fabrycznie
to TU wtedy zapłaci za jakie lampy .

Nie doszukuj się logiki w miejscu gdzie główną rolę odgrywa kalkulacja. Zapłacą za lampy które były w chwili kolizji zamontowane w pojeździe - to twój problem że włożyłeś tam akcesoryjne (tańsze) zamiast oryginalnych. Dla nich to znacznie lepiej bo taniej. Trzeba było włożyć oryginalne xenony - wypłaciliby za xenony minus amortyzacja czyli może na nową zwykła by Ci starczyło. Bo chyba nie liczysz że oddadzą Ci równowartość nowego reflektora xenonowego z ASO... Liczysz ??:lol:
W przyp. autora tematu ubezpieczalnia będzie się podpierała faktem iż lampy w chwili kolizji nie były oryginalne (co właśnie robi) - i to jest jego problem że wymienił je samowolnie na droższe tak jak i twój że wymieniłeś droższe na tańsze. Jak pisałem tam nie ma logiki tylko chłodna kalkulacja.

@ Piasek80
Podam Ci prosty przykład na absurdalność tego co tu piszesz.

Właśnie kupiłeś sobie nowy TV za niebagatelną kwotę np 10000zł. Zadowolony z nowego nabytku, wkładasz go do bagażnika swego auta i ruszasz do domu. Pech chciał, że jadący za Tobą kierowca zagapił się i wjechał Ci w tył samochodu, niszcząc przy okazji Twój świeży nabytek. Pytanie, czy należy Ci się odszkodowanie z OC sprawcy? Oczywiście zgodnie z prawem TAK, ale według tego co tu do tej pory usiłujesz nam wmówić NIE, bo:
1. nie powiadomiłeś ubezpieczyciela o tym, że masz TV w aucie
2. nie jest to fabryczne wyposażenie auta
:lol:

Piasek80 z uporem maniaka będzie trzymał się swojej wersji bo w przeciwnym razie wyszedł by na ?????????????????????
A tu zawszaw będzie kombinowało by nie zapłacić

oczywiście Piasek80 pisze bzdury do n-tej potęgi, szkoda odpowiadać na te wymysły

odszkodowanie należy się za nową, taką samą lampę, jak była oryginalna, markowa
to za taką masz dostać ekwiwalent pieniężny

tylko że do tego przymusić może tylko wyrok sądu

poszukaj takich tematów, jest tego sporo

A ja mam takie pytanie.
Czy przypadkiem 12.04.2012 Sąd Najwyższy nie uznał, że odszkodowania z OC należą się za części nowe? TU nie mogą (poza dokładnie określonymi wyjątkami) uwzględniać amortyzacji?
Jeśli tak jest to Pasek80 chyba mija się z prawdą.

Pozdrawiam,

@Pasek80
właśnie gdzie jest ten przepis o odliczaniu amortyzacji przy szkodach z OC
bo chyba wewnętrzne procedury Warty nie maja tu zastosowania ;p

Ubezpieczyciel sprawcy ma obowiązek zapłacić za naprawę doprowadzającą samochód do stanu sprzed wypadku. Jeśli były xenony, to mają być xenony. Tyle w temacie.

Powrót