Naruszanie prawa patentowego - regionalność patentu

• Autor wątku Autor wątku mihalowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mihalowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,
mam pytanie odnośnie prawa patentowego, chcę wprowadzić na polski rynek przedmiot (służący do samodzielnego masażu), przy którego projektowaniu bardzo sugerowałem się urządzeniem z USA. W pewnym momencie zorientowałem się iż jest ono tam opatentowane (wcześniej bym o tym nie pomyślał ponieważ jest dużo różnych wersji tego urządzenia). Patent ten znalazłem na google patents, jest to patent amerykański, znajduje się również w bazie Espacenet. Przeszukałem jednak dokładnie Serwer Publikacji Urzędu Patentowego RP i nie ma tam żadnego podobnego patentu. Czytając trochę przepisy na stronie Urzędu Patentowego doszedłem do wniosku, że skoro prawo patentowe jest terytorialne, a danego patentu nie ma w polskich bazach, to nic mi nie grozi przy wprowadzeniu takiego produktu wyłącznie na rynek polski. Tylko czy na pewno?

Kontaktowałem się z rzecznikiem patentowym i zaoferował mi przeszukiwanie różnorakich baz, jednak swoją usługę wycenił dosyć drogo i zastanawiam się jak to wkońcu jest z tą terytorialnością patentu, co może mi grozić i co muszę wziąć pod uwagę?

Będę wdzięczny za pomoc :)

mihalowy napisał:
... zastanawiam się jak to wkońcu jest z tą terytorialnością patentu, co może mi grozić i co muszę wziąć pod uwagę? ...
Za nim zagłębisz się w terytorialność zacznij raczej od dogłębnego zapoznania się z cechami wynalazku bo tylko na niego można uzyskać patent.

Ale ja w sumie nie myślałem żeby to patentować, chciałem tylko produkować i sprzedawać

Jeśli nie ma unijnego patentu możesz na teren EOG.

Powrót