Naruszenie chronionego projektu

• Autor wątku Autor wątku dcieslak94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dcieslak94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Od pewnego czasu sprzedaję plastikowe listewki służące do zmiany wyglądu wnętrza samochodu. W żaden sposób nie starałem się o ochronę tego design'u

Przeszukująć internet natknąłem się na aukcje która sprzedaje listewki o bardzo podobnym design'ie ale z zapisem "My designs are all registered and will be protected from copycat sellers!" ale bez żadnego potwierdzenia tych słów w postaci nr patentu lub czegoś podobnego.

Jakie powinienem podjąć kroki, żeby nie zostać oskarżony o naruszenie prawa autorskiego lub podobnych?

Link do porównania przekrojów listew
***mod***

Po lewej jest listewka osoby która twierdzi, że jego wzór jest zastrzeżony a po prawej moja.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Samo umieszczenie takiej informacji nie oznacza, że ów produkt jest chroniony. Prawo własności przemysłowej ma charakter terytorialny, ochrona obejmuje konkretne terytorium na jakim została uzyskana.

Oczywiście domyślam się, że osoba ta może zwyczajnie blefować w kwestii posiadania zastrzeżonego prawa do produkowania i sprzedawania takich elementów.

Pytanie jest więc następujące. Czy istnieje formalna droga którą należy przejść, żeby nie narazić się na kary związane naruszeniem prawa własności przemysłowej?

Jeżeli ta osoba faktycznie ma do tego wyłączne prawa to naturalnie nie chcę wchodzić z nią konflikty i zostać przez nią oskarżony ale z drugiej strony nie chciałbym aby ktoś miał monopol na sprzedaż tylko dzięki "blefowaniu".

Do kogo powinienem się zwrócić o podanie numeru świadectwa ochronnego? Osoba która uważa, że jego design jest chroniony nie chce udzielić żadnych informacji na ten temat.

Nie znalazłem podobnego produktu w żadnej znanej mi bazie patentowej.

dcieslak94 napisał:
... Osoba która uważa, że jego design jest chroniony nie chce udzielić żadnych informacji na ten temat. ...
Zatem można sądzić, że nie posiada odpowiedniej ochrony, a sama informacja nie ma żadnego znaczenia.

Jednak co w sytuacji gdy zgłosi się on do mnie z roszczeniami majątkowymi o naruszenie wzoru przemysłowego/patentu etc. ?

Czy mogę w jakikolwiek sposób upewnić się, że nie zostanę przez daną osobę posądzony o naruszenie jego praw?

Tak jak napisałem w poście 5 już pytałem o udowodnienie posiadanych praw i uzyskałem odpowiedz odmowną.

Jednak czy mógłbym uzyskać odpowiedz na post 7?

Jednak co w sytuacji gdy zgłosi się on do mnie z roszczeniami majątkowymi o naruszenie wzoru przemysłowego/patentu etc. ?

Czy mogę w jakikolwiek sposób upewnić się, że nie zostanę przez daną osobę posądzony o naruszenie jego praw?

dcieslak94 napisał:
... Czy mogę w jakikolwiek sposób upewnić się, że nie zostanę przez daną osobę posądzony o naruszenie jego praw?
Już to zrobiłeś i zainteresowany odmawia Ci możliwości wiarygodnego sprawdzenia zakresu w jakim jest, podobno, chroniony przedmiot sporu.

Więc nadal np za rok po sprzedaniu setek sztuk takiego produktu ta osoba może wytoczyć proces o naruszenie jego praw i zarzadać zwrotu utraconych przez niego zysków?

Jak w poście poprzednim, albo zrezygnuj z tego wyrobu. Sama, wskazana na początku informacja, to za mało.

Jakie więc informacje są jeszcze potrzebne?

Przesyłam link do aukcji o której mowa.
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dcieslak94 napisał:
Jakie więc informacje są jeszcze potrzebne? ...
Odpowiedni dokument urzędowy potwierdzający prawo ochronne.

Powrót